Automatiska bildtexter i Facebook

2016-04-05 12:06  
Bilder i Facebook kan kompletteras med automatiskt genererade bildtexter. Foto: Facebook

Bilder i Facebook kan nu förses med automatiskt skrivna bildtexter som läses upp för synskadade.

Med olika verktyg som förvandlar text till tal kan även synskadade ”läsa” exempelvis webbsidor och följa flödet på Facebook.

Men plötsligt dyker ett foto utan bildtext upp som kommenteras flitigt. Då känner sig många synskadade frustrerade när de inte kan delta i diskussionen, skriver Facebook i en av sina bloggar.

Därför har företaget utvecklat ett nytt hjälpmedel som heter Automatic Alternative Text. Via ett program för bildigenkänning analyserar Facebook bilder som läggs upp och skriver ut en automatisk bildtext som anger att bilden ”förmodligen” föreställer angivna objekt.

Ett exempel i Facebooks blogg är ett foto som får den automatgenererade bildtexten ”Två människor, leende, solglasögon, himmel, utomhus, vatten”. Och det är precis vad den analyserade bilden föreställer.

Vid premiären finns ”Automatic Alternative Text” på engelska för Apples iOS och för användare i USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland.

Men Facebook skriver att tjänsten snart dyker upp på fler plattformar, språk och marknader.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer