Audi: "Nu behärskar vi bränslecellstekniken"

2014-11-20 10:51  
På en full vätgastank kör Audi A7 Sportback h-tron quattro 500 km. Foto: Audi

Audi är redo att börja serietillverka bränslecellbilar.

Vid bilmässan i Los Angeles har Audio presenterat en version av sin A7 Sportback med tillägget "h-tron quattro" som får energin från vätgasbaserade bränsleceller.

I ett pressmeddelande skriver företaget att de nu behärskar tekniken och kan börja serietillverka bränslecellbilar så fort det finns en infrastruktur med tankställen.

Bilen som nu visats upp kan köra 500 km på en tankning som tar omkring tre minuter. Tar vätgasen slut finns även ett batteri på 8,8 kWh som ger en körsträcka på 50 km. I bilen finns två elmotorer som har en sammanlagd effekt på 170 kW vilket ger en toppfart på 180 km/h och en acceleration från 0 till 100 km/h på 7,9 sekunder.

Själva bränslecellen är ihopbyggd av 300 individuella celler av polymermembran som på var sida är försedda med platinabaserade katalysatorer.

Jan Melin

Mer om: Bränslecellbil

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer