Åttaåring badade – hittade svärd från järnåldern

2018-10-03 10:39  
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix / TT

En åttaårig flicka gjorde ett oväntat fynd när hon badade i somras. En bit ut i vattnet trampade hon på vad som visade sig vara ovanligt välbevarat järnålderssvärd.

– Jag tänkte: ja ja, ett svärd, det kan vara vad som helst, men sedan fick jag bilderna och då fick jag gåshud, säger arkeolog Annie Rosén till TT.

Flickans familj kontaktade Annie Rosén vid Jönköpings läns museum. Hon konstaterade att svärdet var förvånansvärt välbevarat med bland annat svärdsskida i trä och läder; att så mycket organiskt material är bevarat är mycket ovanligt.

Läs mer: Cyklist räddade runstensfynd från att krossas

Läs mer: Romersk guldskatt hittad i teaterkällare

– Det är 1.000 år, kanske upp till 1.500 år. Vid samma fyndplats har vi hittat ett dräktsmycke som är från 300- eller 400-talet, säger Annie Rosén.

Flickan, som passande nog heter Saga, hittade svärdet på en halvmeters djup vid badplats i sjön Vidöstern söder om Värnamo, vilket SVT Nyheter Jönköping var först med att rapportera om.

– Hon var ute och letade pinnar när de skulle sätta i en boj till en båt. Hon gillar att leta pinnar i vattnet. Då klev hon på det här, lyfte upp det i handtaget och ropade till sin pappa att hon hade hittat ett svärd, säger Annie Rosén.

Läs mer: Medeltida sigill hittat på Biskops Arnö

Svärdet är fortfarande hos konservator och man har ännu inte kunna göra en ordentlig åldersbestämning. Hur det hamnat i sjön vet arkeologerna inte. Det kan handla om gravar som eroderat ut i sjön, offerfynd i vatten eller att någon helt enkelt tappat det. Det finns inga kända boplatser i närheten men arkeologerna ska nu leta efter fler föremål i sjön.

– Det hade varit häftigt att hitta någonting mer som är från 300-talet, säger Annie Rosén.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer