Åtta öar försvunna på grund av högre havsnivåer

2017-09-11 12:41  
Havsnivåerna höjs, och öar försvinner under ytan. Foto: TT

Högre havsnivåer ställer till problem för flera av öarna i Stilla havet.

Minst åtta öar i Stilla havet har försvunnit på grund av högre havsvattennivåer.

Ifjol blev det känt att fem öar hade försvunnit i Stilla havet. Det handlade om delar av Salomonöarna, som hade drunknat på grund av allt högra havsnivåer.

De drunknade öarna var obebodda, men det finns närliggande öar som fortfarande är befolkade.

Den här besvärande trenden verkar tyvärr fortsätta. I en färsk studie kommer man fram till att ytterligare öar i Mikronesien drunknar i Stilla havet.

Patrick Nunn, professor i geografi, genomförde en undersökning av kusten på olika öar i Mikronesien. Tillsammans med sina medarbetare talade han också med lokalbefolkningen och tittade på satellitbilder av Pohnpei och öar runtomkring. Man tittade på vilken effekt de stigande havsnivåerna har på området. Vad de fann? Stora delar har redan försvunnit.

Läs mer:

Läs mer: Irma kan vara slutet på svår orkanperiod

I studien skriver man att det tidigare fanns en ö vid namn Nahlapenlohd. Det var en ö som var tillräckligt stor för att fungera som en plats för ett slag, en strid under 1800-talet. Men i dag finns det inga tecken på att Nahlapenlohd, inte ens en sanddyna på platsen där den en gång låg. Utöver Nahlapenlohd så är även öarna Nahtik och Ros på god väg att försvinna. Båda öarna har förlorat över 50 procent av sina landmassor till havet.

Nunn hävdar att försvinnandet beror på de stigande havsnivåerna och att nivån ständigt har stigit i de flesta delar av Stilla havet de senaste 50 åren.

"Det är svårt att vara säker, men bevisen tyder på att de högre havsnivåerna ligger bakom försvinnandet och sjunkandet av sandöarna vid Pohnpei", skriver Nunn i studien.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer