Att vara bra på vissa datorspel kan vara tecken på intelligens

2017-11-20 11:08  
Att vara bra på Dota 2 och League of Legends kan vara tecken på intelligens. Foto: IBL / TT

En studie tycks ha funnit ett samband mellan vissa typer av dator- och tv-spel och intelligens. Bland annat League of Legends. Men forskarna är också snabba att påpeka att detta inte betyder att du blir smartare av att spela.

Det finns tydligen ett samband mellan intelligens och framgång i vissa typer av spel. Det uppges i en studie som publicerats i Plos One, och som har genomförts av universitet i York.

Studien är uppdelad i två delar. Den första involverar 56 deltagare där 51 var män med en medelålder om 20,5 år. Forskarna jämförde psykometriska testresultat från deltagarna med deras prestation i strategispelet League of Legends.

I den här studien hittade forskarna ett samband mellan hur spelarna presterade i spelet och hur de presterade i ett vanligt papper och penna-intelligenstest. Forskarna hävdar att det är en liknande korrelationen som den som ses vid att vara bra på att spela schack.

I den andra delen av studien använde forskarna befintlig data från tusentals spelare i ett antal olika spel för att se hur prestationen förändrades med åldern. I det testet inkluderades strategispelen League of Legends, Defense of the Ancients 2 (Dota 2) och actionspelen Destiny och Battlefield 3.

Resultat från den andra delen av studien visade att prestationen i strategispelen matchade förändringar som ses i iq i takt med att spelarna blev äldre. Men i actionspelen blev prestationen sämre efter tonåren.

– Spel som League of Legends och Dota 2 är komplicerade, socialt interaktiva och intellektuellt krävande, säger en av studieförfattarna, professor Alex Wade. Vår forskning föreslår att prestationen i dessa spel kan vara ett mått på intelligens.

En orsak till detta skulle kunna vara att strategispel fokuserar mer på minnet och möjligheten att fatta strategiska beslut, medan actionspel (first-person shooter) mest förlitar sig på hastighet och noggrannhet.

Men som tidigare nämnt. Det här betyder inte att spela en viss typ av spel gör dig smartare. Studien visar att om du är bra på en viss typ av spel, så kan det vara ett bevis på att du också är intelligent. Vad som är det exakta sambandet är däremot fortfarande okänt.

Viktor Krylmark

Mer om: Datorspel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer