Atombomba Stockholm i Google Earth

2013-07-31 13:50  
Enligt simulatorn Nukemap 3D skulle en "Hiroshimabomb" över centrala Stockholm döda omkring 35 000 människor.

En simulator som använder Google Earth visar effekterna av ett kärnvapen som detoneras på valfri plats någonstans i världen.

"De flesta människor har en ganska bristfällig kunskap om vad ett exploderande kärnvapen får för konsekvenser i praktiken".

Det skriver den amerikanska kärnvapenhistorikern Alex Wellerstein som är verksam vid American Institute of Physics i College Park som ligger i delstaten Maryland.

Därför har han producerat webbsajten Nukemap 3D där man kan simulera olika typer av kärnsprängningar på valfri plats och se förstörelsen de åstadkommer. Alltifrån hur stort eldklotet blir till hur många människor som beräknas dö eller skadas.

"En del människor tror att ett kärnvapen i ett svep kan förstöra allt på jorden medan andra tror att de inte skiljer sig så mycket från konventionella vapen", skriver Alex Wellerstein.

"När människor själva kan välja en geografisk plats hoppas jag att de kan göra sig en bild av vad ett kärnvapen kan åstadkomma på platser de känner till och hur olika storlekar på kärnvapen förändrar verkningarna".

När man valt detonationsplats i simulatorn kan man själv ange storleken på bomben. Eller välja från en lista som presenterar autentiska vapen: allt från taktiska stridsmedel på 20 ton till domedagsvapen med sprängkraften 100 megaton trotyl.

I nästa steg väljs hur detonationen ska presenteras. Ett val är att visa explosionen som en animation där eldklotet stiger upp mot himlen. Man kan även ange vindstyrka och vindrikting för att få en grafisk bild av hur strålningen, svampmolnet och tryckvågen utbreder sig.

Då Google Earth används för presentationen kan man själv välja betraktningsvinkel och avstånd till kärnsprängningen.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer