Atlantis kan få en chans till

2010-05-10 15:50  
Rymdfärjan förbereds för avfärd 14 maj

På fredag 14 maj ska rymdfärjan Atlantis göra sin sista resa till rymdstationen ISS. Men en extratur kan bli verklighet.

Livstiden för de amerikanska rymdfärjorna börjar nu lida mot sitt slut. I år ska verksamheten avslutas. De tre återstående färjorna Atlantis, Discovery och Endeavour ska göra varsin sista resa.

Men nu kommer signaler från ledningen för ISS, där Michael Suffredini önskar att Atlantis kan göra ytterligare en resa sommaren 2011.

Rymdfärjan ska då ta med sig en ny vattenreningsutrustning, som kan tillverka dricksvatten av kondens och urin från astronauterna.

Det hela hänger dock på om verksamheten kan få extra medel. En förlängd period för rymdfärjeprogrammet kan kosta 600 miljoner dollar.

Redan nu står det klart att det blir förseningar för årets avgångar. Endeavour skulle som sista färja avgå till ISS i juli. Men lasten som ska följa med, Alpha Magnetic Spectrometer, kommer inte hinna färdigställas i tid, så avgången är uppskjuten till 26 november.

Discovery kommer att göra sin sista resa i September, och Atlantis sin sista redan denna vecka.

Men, som sagt, den färjan kan få en chans till, uppger ryska rymdmyndigheten Roscosmos.

När Epoken med rymdfärjor är slut kommer de ryska Soyuz-farkosterna att svara för transporter av astronauter/kosmonauter till och från ISS. USA kommer att betala Ryssland för den tjänsten.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer