Astronautens diss av Bransons rymdturism: ”Dangerous, dead-end technology”

2018-12-17 12:36  

Australiens mest välkända astronaut, Andy Thomas, sågar Richard Bransons satsning på rymdturism som ”Dangerous. Go nowhere, dead-end technology”.

Förra veckan testflögs superentreprenören Richard Bransons företag Virgin Galactics rymdskepp för turister. Det var första gången det nådde gränsen till rymden, 80 kilometer över Mojave-öknen i Kalifornien.

Nu sågas satsningen på rymdturism rejält av australiska astronauten Andy Thomas.

Läs mer: Därför gasar så många mot månen

– Det jag har att säga om Richard Branson är att han kunde sälja kylskåp till innuiter. Han är en affärsman och han skildrar flygupplevelsen på ett sätt som jag inte skulle vara bekväm med att säga, sade han under en presskonferens, enligt ABC News.

– Det är sant att han kommer att flyga till kanten av rymden, men han kan inte stanna där. Han faller rakt ner igen. Det här är egentligen bara en flygtur på hög höjd – och en farlig sådan.

Han anser att teknologin inte håller måttet över huvud taget.

– Den har ingen tillväxt, du kan inte göra den bra nog.

Samtidigt anser astronauten, som bland annat gjort fyra rymdfärder för Nasas räkning, att Richard Bransons satsning på satellit-teknik är ett rejält plus i kanten. En teknologi som kan skalas upp och bli till nytta för fler bland annat i att skjuta upp raketer via flygplan.

Läs mer: Elon Musk, Jeff Bezos och Richard Branson – detta har de gemensamt

Andy Thomas passade också på att tala sig varm för Australien som en lämplig plats för den bas för Virgin Galactis som miljardären planerar för. Om kritiken påverkar det valet eller ej återstår att se.

Angelica Söderberg

Mer om: Rymdturism

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer