Århundradets komet på väg

2013-04-25 10:01  
Kometetens kärna är bara några kilometer stor men svansen har en längd på 90 000 km. Foto: NASA

Senare i år dyker en komet upp på himlen som förväntas lysa starkare än fullmånen.

Nasa har publicerat de första närbilderna på kometen ISON som upptäcktes av ryska astronomer 2012. Bilderna är tagna av rymdteleskopet Hubble och visar kometen på ett avstånd av omkring 600 miljoner kilometer från jorden. Det är ungefär lika långt som till planeten Jupiters nuvarande bana.

För tillfället är ISON inte synlig för blotta ögat. Men när den enligt beräkningar befinner sig som närmast solen 28 november i år förväntas den lysa lika starkt som fullmånen. Det gör den till en av de ljusstarkaste kometer som någonsin kunnat ses från jorden och har enligt Hubbles webbplats potentialen att bli "århundradets komet".

Just nu är ISON på väg mot solen med en hastighet av 75 000 km/h. Kometens huvud (koma) är omkring 5 000 km bred och svansen 90 000 km lång. Men kärnan beräknas bara vara omkring fem km i diameter.

Video sammanställd av stillbilder av ISON fotograferade i mitten av januari.

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/pv7x1H1b9MA?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Mer om: Astronomi Komet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer