Årets coolaste webbtjänst

2012-12-12 12:02  

Testa hur Googles söktjänst hade fungerat om den funnits på 1960-talet.

En ny webbtjänst erbjuder en informationsteknisk tidsresa till 1960-talet.

Den heter Google60 och simulerar hur Googles söktjänst hade fungerat om den funnits då.

Börja med att stansa ett hålkort som innehåller koden för sökbegreppet. Kortet skickas sedan vidare till en dator och en fjärrskriftsmaskin som knackar fram Googles logotype, lite info om databearbetningen och tre val för sökningen; text, bild eller nyheter.

Nu snurrar en bandstation igång och börjar leta i den information som finns lagrad på magnetbanden. På 1960-talet fanns inget internet eller annat moln att koppla upp sig mot.

När sökningen är klar levererar den smattrande skrivaren ut resultatet som den hämtar från "riktiga" Google.

Vid sidan av text kan man även leta efter bilder som presenteras på skrivaren i form av tämligen lågupplösta kopior av bilderna som hittats via sökningen.

Man kan också "söka" nyheter. Men då bryr sig Google60 inte om vad man sökt. Det som visas är de senaste artiklarna från Googles nyhetstjänst.

Det som gör tidsresan extra nöjsam är att webbtjänsten är mycket snyggt designad och ackompanjeras av realistiska ljud hämtade från en gammal hålkortsstans och skrivare.

Webbtjänsten som skapats av filosofen och kommunikationsexperten Norbert Landsteiner från Österrike presenteras också som ett konstprojekt för att utforska gränssnittens historia.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer