Är sedlar taggade?

2005-12-13 11:04  
Pejlingsbara eurosedlar?

Storebror ser oss. Han fotograferar oss i snabbköpet och på banken, han lyssnar på våra telefonsamtal och han kollar var vi befinner oss och vad vi köper med hjälp av våra kreditkortnotor. Är till och med sedlarna försedda med radiotaggar för att Storebror ska kunna se vad vi har i våra plånböcker?

Tagg i ögat?
Det började för några år sedan. En historia dök upp på internet om det unga amerikanska paret Dave och Denise som besökte en större stormarknad.

Till deras stora förvåning tjöt ett stöldlarm när de passerade ut ur butiken. Efter att ha undersökts av en barsk väktare upptäcktes det att det var Daves plånbok, där han av någon ej närmare angiven anledning förvarade 1.000 dollar i tjugodollarsedlar, som hade satt igång larmet. Mycket märkligt.

För att slippa att stoppas av ytterligare larm inköpte Dave och Denise en rulle aluminiumfolie av kökstyp, och svepte in sedelbunten i folie. Nu kunde de passera stöldskydden utan att larmet gick.

Dave hade hört att varuhuskedjan Wall-Mart planerade att införa rfid-teknik på alla prislappar på sina varor till år 2005. Taggarna skulle också fungera som stöldskydd. Var det så att sedlarna i Daves plånbok var försedda meddrfid-chips, radiotaggarar?

Daves exploderade taggade sedlar.
För att få reda på det gick Dave och Denise hem, stoppade in hela sedelbunten i mikrovågsugnen och satte igång den på full effekt.

Resultatet av detta, säger historien, blev att sedlarna exploderade. Alla exploderade dessutom på samma ställe.

Dave och Denise insåg att sedlarna var försedda med en radiotagg i president Jacksons (det är nämligen hans nuna på 20-dollarsedlar) högra öga!

Se upp! manade Dave och Denise. Storebror övervakar till och med din plånbok.

I mars 2004 kunde man i Washington Times läsa att officiella tillverkare av rfid-taggar undersökt dollarsedlar, men inte funnit tillstymmelsen till taggar eller annan elektronik. Berättelsen om Dave och Denise var en skröna, en modern vandringssägen. En Klintbergare på internet.

En bra historia låter sig emellertid inte tystas så lätt. Mängder av webbsajter berättar fortfarande om människor som mikrar sina sedlar, och som alltid sveper in dem i aluminiumfolie innan de går ut.

Taggad eurosedel?
Ungefär samtida med berättelsen om Dave och Denise var ryktet att Europeiska centralbanken låg i förhandlingar med japanska Hitachi om att förse eurosedlar med radiotaggar. Taggens krets, knappt större än ett sandkorn, skulle placeras dold under metalltråden i sedeln. Syftet med taggarna skulle vara att göra sedlarna förfalskningssäkra. Men eftersom elektronik inte är gratis skulle bara de allra högsta valörerna, 200 och 500 euro, utrustas på detta sätt. År 2005 skulle de första sedlarna med radiotaggar vara i cirkulation, hävdade ryktet.

Det var då. Nu är det 2005, och året är snart slut. Har det hänt nåt?

Efter jobbet har undersökt en rad eurosedlar, men inte hittat några som helst radiotaggar i dem. Inte ens av sandkornsstorlek.

Och tur är väl det. Hade sedlar radiotaggar skulle högtekniska ficktjuvar kunna skanna av innehållet i folks plånböcker.

Men visst finns det då och då tankar om att förse sedlar med elektronik. Se bara artikeln om rånsäkra sedlar på sidan 10 i detta nummer.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer