Applenostalgi: Rita med Macpaint i webbläsaren

2013-10-10 12:42  
I stort sett alla funktioner i ritprogrammet Macpaint från 1984 finns i webbversionen.

Ritprogrammet som följde med den första Macdatorn 1984 finns i en version som kan köras i webbläsaren.

"Macpaint är bättre än allt annat i sitt slag som erbjuds för persondatorer med en faktor 10".

Det skrev New York Times 1984. Samma år som den förste Macdatorn lanserades och som inkluderade ritprogrammet Macpaint och ordbehandlaren Macwrite.

För den som vill testa detta vid sin tid revolutionerande program kan köra det i webbläsaren via en sajt som producerats av utvecklaren Martin Braun.

Med dagens mått mätt är ritprogrammet tämligen enkelt men när det lanserades var funktioner som lasso och färgpyts nymodigheter.

När Macen firade 20-årsjubileum vid ett evenemang 2004 sade datorprofessorn Don Knuth vid Stanford att Macpaint var det bästa program som någonsin skrivits, enligt Edible Apple.

Han frågade samtidigt åhörarna om det skulle vara möjligt att få programkoden från Apple. En av dem kontaktade Macpaints skapare Bill Atkinson som letade igenom sin källare där han hittade en originaldiskett.

Det ledde till att källkoden släpptes fri och så småningom donerades till Computer History Museum där den än idag finns för fri nedladdning.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer