Äpplen ska få Braun i form

2012-01-02 08:42  
Den nya råsaftscentrifugen från Braun ska ta företaget till designtoppen igen - där man befann sig för femtio år sedan när man var en förebild för bland annat Apple. Foto: Braun

Braun ska tillbaka till den sparsmakade design som en gång gav företaget världsrykte. Draghjälpen kommer från oväntat håll: Apple.

Oliver Grabes pekar på en helt ny råsaftscentrifug.

– Se, ett enda vred och två lägen. Det vi framhäver är juicen och inte tekniken.

Brauns relativt färska chefsdesigner är stolt över sin första hushållsprodukt. Den indikerar det nygamla formspråk som nu ska prägla många av företagets produkter.

På 1960-talet introducerade Braun modern avskalad design i en konsumentsektor som hade präglats av mönster, ornament och andra utsmyckningar.

Brauns chefsdesigner Dieter Rams utgick då från funktion och produktionsmetod när han skapade radioapparater, klockor, hushållsassistenter och rakapparater. Allt onödigt plockades bort. Funktionen framhävdes och nödvändiga reglage tydliggjordes.

Släta ytor uttryckte enkelhet, och de svagt rundade hörnen var den minsta radie som plåtbockning eller formsprutning kunde ge.

Men hårdare priskonkurrensoch konkurrenter som också satsade på design gjorde att Brauns produkter med tiden inte skilde sig från andras.

En annan anledning, framhåller Oliver Grabes, är att produkterna blivit lättare att sköta.

– När det bara finns ett eller två reglage måste man inte markera enkelheten.

Det som nu ändå får Braun att återupptäcka 1960-talets estetik är att man vill introducera mer exklusiva produkter som står utanför modetrender.Och då har man fått draghjälp av Apple, där designchefen Jonathan Ive inspirerats av Dieter Rams.

– Vi är glada över att Apple har visat att enkelhet inte betyder billigt, säger Oliver Grabes. Det gör att vi kan gå tillbaka till de enkla former som är kända som Braun-design. Utan en massa utsmyckningar och med strikt uppbyggda designelement.

Norbert Andersson

Mer om: Industridesign

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer