Apple uppges sluta med Intel-chip i sina datorer år 2020

2018-04-03 10:16  
Foto: TT

Om två år släpper Apple sina första Mac-datorer med egentillverkade processorer, uppger källor med insyn i bolaget.

Efter ett över tio år långt samarbete planerar Apple att ersätta Intel-chipen i sina Mac-datorer med egentillverkade processorer. Skiftet kan ske redan 2020, skriver Bloomberg med hänvisning till anonyma källor med insyn i arbetet.

Initiativet går under kodnamnet "Project Kalamata" och uppges ha som mål att få olika typer av Apple-enheter att bättre kunna interagera med varandra.

Apple använder redan sina egna chip i Iphone, Ipad, Apple TV och Apple Watch. Om datorernas processorer också utvecklas internt skulle det kunna bli lättare att få appar att fungera på både IOS och Mac OS.

Läs mer: Här är Apples nya Ipad

Samtidigt skulle Apple kunna skräddarsy sina produkter mer, och företaget behöver inte längre knyta sina hårdvarusläpp till Intels utvecklingscykel.

Det har länge ryktats att Apple utvecklar egna chip för datorer. Bloomberg skriver att övergången förmodligen kommer att ske stegvis.

"Det kanske är möjligt att Apple kan ersätta Intel i vissa mindre kraftfulla produkter, men vi tror att det blir svårt för Apple att helt ersätta Intel till 2020, speciellt i mer avancerade produkter", säger analytikern Kinngai Chan på Summit Insights till nyhetsbyrån Reuters.

Samtidigt är beskedet, om det stämmer, så klart ett hårt slag mot Intel. Enligt Bloombergs analyser kommer runt fem procent av chipjättens globala försäljning från Apple, och Intels aktiekurs tog en rejäl smäll efter att uppgifterna publicerades

Läs mer: Så mycket billigare blir nästa Iphone X

Det ska sägas att Apple redan har sina egna processorer i vissa Mac-modeller, fast då i kombination med Intel Core-chip. Apples hårdvara sköter bara vissa specifika funktioner på datorn, som touch bar på Macbook Pro.

Varken Apple eller Intel har velat kommentera uppgifterna.

Simon Campanello

Mer om: Apple Mac

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer