Apple släpper 16-tums Macbook Pro – för 30000 kronor

2019-11-13 16:10  
Foto: Apple

Apple dödar 15-tummaren. Nu är det större skärm, mer prestanda och högre prislapp än någonsin förr. Dessutom vet vi till sist när den stationära datorn Mac Pro släpps.

Nu får Apples värstinglaptops en ny formfaktor. 15-tums Macbook Pro pensioneras till förmån för en sextontummare.

Retinaskärmen på 16 tum har en upplösning på 3 072 x 1 920 och en pixeltäthet på 226. Datorn blir också marginellt större än föregångaren – en knapp centimeter på längden, en halv centimeter på djupet och någon millimeter tjockare. Vikten ligger på cirka 2 kilogram mot 1,83 för 15-tummaren.

Nu slopas också det kritiserade butterflytangentbordet, som trots flera revideringar ändå aldrig verkar fungera som det ska. På 16-tumsdatorn heter designen istället Magic Keyboard och nu ökar slaghöjden till en millimeter – och den fysiska Escape-knappen återvänder! Det betyder att pekskärmen ovan tangenterna får maka lite på sig. Låt oss bara hoppas att tangentbordet är mer dammtåligt än sin föregångare.

Läs mer: Apples nya Mac Pro kan kosta över 300 000 kronor

Basmodellen har en sexkärnig Intel Coffee Lake-processor, som går att uppgradera till åtta kärnor och en klockhastighet på 5,0 GHz om man räknar in Turbo Boost. Prestandan ska vara mer än dubbelt upp mot de 15-tums Macbook Pro som slutade säljas i dag. Även arbetsminnet går att utöka ordentligt, upp till 64 GB.

Upp till 8 TB ssd-lagring

De dedikerade grafikkorten som finns att välja till kommer från AMD:s Radeon Pro 5000M-serie och finns med grafikminne på upp till 8 GB. Lagringsutrymmet på datorn finns i konfigurationer från 512 GB upp till hela 8 TB.

Nytt är också ett uppdaterat kylsystem, vilket sägs krävas för att hantera de rejälare processorerna. Både fläktar och kylfläns är rejält mycket större än hos tidigare modeller. Dessutom får datorn ett nytt högtalarsystem med sex stycken högtalare.

Läs mer: Analys: ”Bara en punkt där Iphone 11 utklassar Android”

Instegspriset för Macbook Pro i 16-tumsvariant är förstås inget att skoja om. 29 999 kronor kostar den billigaste modellen. Vill du ha de vassaste kretsarna, maximal lagring och mesta möjliga arbetsminne? Då ligger notan på 71 299 kronor.

Samtidigt meddelar Apple att den stationära datorserien Mac Pro kommer att få en efterlängtad uppdatering i december. Då släpps också den nya skärmen Pro Display XDR.

Simon Campanello

Mer om: Apple Macbook Pro

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer