Apple pressas av teknikjättar för betalmodell

2020-09-25 09:14  
Spotify och Fortnite-utvecklaren Epic Games hör till de företag som är less på Apples villkor i appbutiken App Store, och vill driva fram en förändring. Foto: Patrick Semansky/AP/TT

En lång rad företag har fått nog av Apples villkor i appbutiken App Store.

Spotify, Fortnite-utvecklaren Epic Games och dejtingbolaget Match Group är några av de teknikjättar som nu går samman för att pressa Iphone-tillverkaren till förändringar.

Planerar rättsprocess mot Apple

Företagsgruppen, som kallar sig "The coalition of App fairness", har sin bas i Washington och Bryssel och planerar bland annat att inleda rättsprocesser mot Apple.

Läs mer: ”I striden mot Fortnite har Apple mycket att förlora”

Enligt en representant grundades gruppen på grund av "bristande hopp om att saker någonsin kommer att förändras."

Och det är inte första gången det blåser snålt åt Apples håll, enligt Tomas Otterbeck, analytiker på Redeye.

- Apples monopolställning har ju kritiserats länge och jag kan hålla med i den långsiktiga tanken att det inte är rimligt för ett företag att utnyttja sin ställning på det sätt de gjort de senaste tio åren, säger Otterbeck till TT.

Flera pågående utredningar

Han tror att Apple störs av att flera tunga bolag nu försöker pressa bolaget till förändring.

- Det tror jag absolut. Spotify, Epic Games och Match är alla väldigt dominerande inom sina nischer. De är tre företag som i stort sett alla konsumenter känner till och i vissa fall kanske till och med gillar mer än Apple. De vill inte ha den här publiciteten, säger Tomas Otterbeck.

EU-kommissionen inledde tidigare i år två utredningar mot Iphonetillverkaren på grund av misstankar om att Apple bryter mot konkurrensregler. Den ena utredningen föranleddes av klagomål från Spotify. Epic Games driver också en process mot Apple vid den federala domstolen i Kalifornien.

"Kan förändra Apple"

Den här gången kritiseras Apple bland annat för att ta ut provisioner på 15-30 procent på betalningar som sker i appar, samt för de krav som ställs för att få appar representerade på plattformen.

Läs mer: Apple når milstolpe – värt 2 000 miljarder

Tomas Otterbeck tror att den nystartade gruppen kan leda till förändringar hos Apple som är världens högst värderade bolag _ men att det kan ta tid.

- Att det här drevet inte försvinner utan bara fortsätter tror jag att Apple tycker är jättejobbigt. Men det kommer bli en lång process innan Apple drar ner sina avgifter och lättar på andra kritiserade saker, säger han.

Helena Wande/TT

Mer om: Apple Appstore

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer