Apor kontrollerar robotarmar i nytt pilotprojekt

2017-11-28 11:43  
Apor har i ett projekt lärt sig kontrollera robotproteser. Foto: IBL

I ett forskningsprojekt har apor tränats upp för att lyckas kontrollera robotarmar med bara tankens kraft.

Apor har tränats för att kontrollera robotarmar med sina sinnen. Det med hjälp av ett avancerat gränssnitt i hjärnan, påstår en forskargrupp som publicerat sin studie i Nature.

Forskarnas experiment har genomförts på tre rhesusapor som tidigare drabbats av olyckor som gjort att de förlorat en arm.

Elektroder placerades på apornas huvuden, där motor cortex är belägen. Det vill säga området i hjärnan som styr rörelser. För två av djuren placerades elektroderna på motsatt sida mot den amputerade armen, och för den andra apan var elektroden på samma sida som skadan.

För att få aporna att använda robotarmen lockade man med en boll som de skulle försöka fånga. Om de rörde sig mot bollen så belönades de med lite juice.

Robotproteserna var inte direkt kopplade till aporna. I stället var den kopplad till en dator som behandlar signaler från elektroderna. När signalen för rörelse av lemmen är aktiverades rörde sig också robotarmen.

Elektroderna mätte hjärnans neuroner för att se hur tät kontakt de hade före och efter träningen. Resultaten visar att förbindelserna mellan neuronerna på samma sida som den amputerade armen var glesa innan träning. Men när apan tränades blev kontakten tätare.

Men för neuronerna på motsatta sidan av den amputerade lemmen var beteendet omvänt. Förbindelserna mellan neuroner inledde med att vara starka – och blev sämre över tiden för att bygga upp ett nytt, tätt nät av celler för muskulär kontroll.

Forskarna hoppas att detta kommer en dag kommer att gå att tillämpa på människor. Så att människor som förlorat en arm ska kunna styra robotprotesen med tankens kraft. Apornas hjärnsystem påminner mycket om människans.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer