Använd mobilen som värmekamera

2013-03-07 12:58  
Värmekameran för mobilen mäter temperaturen i motivet och fungerar även i mörker . Foto: Mu Optics

Med en nyutvecklad tillsats blir mobilen en kompetent värmekamera som exempelvis hittar värmeläckage i bostaden.

Det amerikanska företaget Mu Optics har presenterat en tillsats som förvandlar mobilen till en värmekamera.

Enligt företaget kostar dagens värmekameror med samma kvalitet minst 12 000 kronor jämfört med mobiltillsatsen som ska säljas för omkring motsvarande 2 000 kronor.

I en video säger en representant för Mu Optics att de lyckats sänka priset så dramatiskt beror till en stor del på att mycket av det som finns i en dedikerad värmekamera redan finns i mobilen som optik och datorkraft.

Den infraröda sensorn som används är av samma typ och storlek som är vanlig i andra värmekameror. Den har en upplösning på 160 x 120 bildpunkter som arbetar i det infraröda spektrumet 7 till 14 mikrometer som kan detektera temperaturer mellan -66 och +140 grader Celsius.

Ett användningsområde för Mu Optics Thermal Imager, som knäpps fast på mobilen, är att hitta värmeläckage i den egna bostaden. Då kan man rikta kameran mot exempelvis ett fönster där färgerna på bildskärmen visar motivets olika temperaturer. Kameran sägs även kunna hitta bortsprungna husdjur i mörkret och upptäcka överbelastade elledningar och vattenläckor.

På värmekamerans webbplats sägs att yrkesgrupper som byggnadsinspektörer, jordbrukare, försäkringstjänstemän, elektriker, husbyggare och piloter förklarat att Mu Optics värmekamera kan bli till hjälp i deras yrke.

Vid sidan av att använda tillsatsen med en mobil kan den även kopplas till en surfplatta eller en dator.

Just nu försöker företaget få in kapital via webbsajten Indiegogo. Oavsett hur det går planeras en lansering i maj då tillräckligt med finansiärer redan finns med i projektet.

Om försäljningen går bra tror Mu Optics att priset ska kunnas sänkas till omkring 1 300 kronor och redan nu anges Sverige som ett av de länder varifrån värmekameran ska kunna beställas.

I en kommande version  vill företaget bygga in en enkel manuell zoom, erbjuda större bildupplösning och en möjlighet att starta kameran automatiskt via rörelsedetektorer.

Det mesta av programvaran som används ska släppas som öppen källkod och all dokumentation kommer att bli tillgänglig för dem som vill skriva egna program för att exempelvis hantera videoströmmarna från värmekameran som är på 30 bilder per sekund.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer