Använd 3d-skrivaren som skivpress

2013-01-09 14:23  
Med en 3d-skrivare i proffsklass kan man tillverka egna grammofonskivor. Foto: Amanda Ghassaei

En amerikansk tjej har lyckats tillverka fullt spelbara "LP-skivor" i en 3d-skrivare.

Amanda Ghassaei från San Francisco ville testa gränserna för vad en 3d-skrivare förmår. Med en teknik hon utvecklat själv konverterade hon en digtal ljudfil till en cad-modell av en LP-liknande skiva. Sedan tog hon med sig cad-filen  till TechShop i San Francisco som erbjuder tillverkning av egna projekt i företagets professionella 3d-skrivare Objet Connex500.

Skivan hon fick med sig visade sig vara fullt spelbar i en vanlig skivspelare. Men ljudkvaliteten är inte direkt hi-fi utan påminner mest om en fonografinspelning från slutet av 1800-talet.

Främsta anledningen är att 3d-skrivarens upplösning inte kommer i närheten av precisionen i en pressad vinylskiva. Trots att skrivaren, enligt Amanda Ghassaei, är en av de mest avancerade på marknaden.

Det ledde till att skivans spår blev både djupare och bredare än på en vinylskiva vilket gav en ljudkvalitet motsvarande en inspelning med 11 kHz samplingsfrekvens och en upplösning på 5 till 6 bitar.

Men musiken från ljudproverna som finns på projektets webbplats är ändå fullt igenkänningsbara som exempelvis Nirvanas "Smells Like Teen Spirit".

För den som vill testa att producera egna plattor har Amanda Ghassaei publicerat en mycket detaljerad instruktion om hur man gör, inklusive länkar till den programvara som krävs.

Hon har även laddat upp en av sina cad-filer på webben som kan hämtas hem av den som vill testa att skriva ut en egen platta.

Lyssna på några 3d-skrivna skivor

<iframe src="http://player.vimeo.com/video/56017345" width="468" height="264" frameborder="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer