Android byggdes inte för mobiler

2013-04-17 09:49  

En av de ursprungliga utvecklarna av Android avslöjar nu att operativsystemet var avsett för en helt annan produkt än mobiler.

Android var från början tänkt som ett operativsystem för kameror.

Det berättade Androids medgrundare Andy Rubin vid en konferens i Japan, skriver PC World.

Där visade han bland annat originalbilder från april 2004 då planerna för Android presenterades för investerare. En av bilderna visar en kamera kopplad "med kabel eller trådlöst till en hemdator ansluten till ett Android Datacenter".

Men marknaden för digitalkameror dämpades och Rubins företag förändrade sin affärsplan och under hösten 2004 blev målsättningen att bygga ett operativsystem för "open source handset solution".

2005 kompletterades utvecklingsgruppen med personer från företag som T-Mobile och Orange och började sikta in sig mot konkurrenter som använde mobila versioner av Windows, skriver PC World.

- Vi konstaterade att digitalkameror inte var en tillräckligt stor marknad. Jag såg hotet från Windows och Symbian men ännu inte från Iphone, sade Andy Rubin vid konferensen i Japan.

Han berättade även att samtidigt som hårdvarukostnaderna minskade så föll inte priset för operativsystem för mobiler vilket gjorde att kostnaden för dessa blev en allt större del av tillverkarnas budget.

Och då Android nu inriktade sig på att operativsystemet skulle bli en plattform för olika produkter och tjänster bestämde sig företaget för att satsa på tillväxt och inte på inkomster per såld enhet.

- Vi ville att så många mobiler som möjligt skulle använda Android så vi gav bort det gratis då vi visste att industrin var priskänslig.

I en "ambitiös" målsättning hoppades Andoid kunna nå en marknadsandel på nio procent i Nordamerika och Europa omkring 2010.

Förra året var den i stället 72 procent och enligt Google har det hittills sålts 720 miljoner androidapparater runt om i världen, skriver PC World.

Jan Melin

Mer om: Android mobiler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer