Amatörradio populärare än någonsin

2011-11-24 14:17  

Antalet radioamatörer i USA är fler än någonsin. Över 700 000 amerikaner använder detta "antika" sociala medium.

Den som tror att amatörradio är lika gammalmodigt som modelljärnvägar, plastmodeller, kolvjackning och frimärkssamlande får tänka om.

I USA är hobbyn populärare än någonsin.

Maria Somma på USAs amatörradioförbund ARRL anade detta, men föreningen saknade exakt statistik om antalet utövare. Så hon började räkna.

– När jag var klar upptäckte jag att det idag finns fler radioamatörer än någonsin. För första gången är vi fler än 700 000 i USA. Det är fantastisk, säger hon på förbundets webbplats.

Jämfört med exempelvis 1971 har antalet mer än fördubblats.

I Sverige finns det enligt Wikipedia 12 000 radioamatörer och i hela världen nästan tre miljoner.

En av dem är kuriöst nog Peter Löthberg som enligt Swedish Network Users Society “ritade Sveriges internetkarta” och anses vara en av världens främsta internettekniker.

Så det existerar alltså ett ganska stort och okänt socialt medium vid sidan av Facebook och Twitter som dessutom växer. En kommunikationsform som är helt oberoende av fibernät, kopparledningar, abonnemang och datorer. Med batteridrivna sändare/mottagare behövs inte ens ett elnät. Dessutom är ju radioamatörernas apparater så himla snygga.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt