Allens 42 antenner letar liv i universum

2007-10-16 12:25  
Spanar efter intelligenta varelser

Ett gigantiskt radioteleskop som ska leta efter intelligent liv i universum har nu körts igång. Det heter Allen Telescope Array och är döpt efter Paul Allen som är huvudfinansiär och en av dem som grundade Microsoft.

På ett stort fält i norra Kalifornien blickar 42 tallriksformade antenner upp mot skyn. De är sammankopplade och bildar tillsammans det stora radioteleskopet Allen Telescope Array.

Det invigdes 11 oktober och är det första stora radioteleskop som är specialbyggt för att leta efter signaler från främmande intelligenta civilisationer i universum, enligt en pressrelease från organisationen Seti Institute som tillsammans med University of California i Berkeley driver teleskopet.

Huvudsponsor för projektet är Paul Allen som 1975 grundade Microsoft tillsammans med Bill Gates.

Enligt planerna ska anläggningen kontinuerligt byggas ut med fler antenner och om tre år ska 350 antenner vara sammankopplade.

Den totala kostnaden för det färdigbyggda teleskopet beräknas bli drygt 500 miljoner kronor. Det är väsentligt mycket billigare än att bygga ett konventionellt radioteleskop med en enda stor specialbyggd antenn som kan mäta upp till 300 meter i diameter.

Det nya teleskopets sammankopplade antenner är var och en sex meter i diameter och gjutna i aluminium. Dessutom används kommersiellt tillgänglig utrustning för telekommunikation och digital signalbehandling.

Programvaran för det tillsammans med den billiga antenntillverkningen sägs enligt The Register vara det som attraherade Paul Allen att satsa pengar.

Som kompensation för sitt bidrag har Paul Allen fått ett löfte.
- Om de hittar något blir jag den första som de ringer upp och berättar att de upptäckt en signal, säger Paul Allen till New York Times.

Men radioteleskopet ska inte bara leta efter signaler från främmande civilisationer. Allen Telescope Array ska även användas för traditionell astronomi som att undersöka radiostrålning från kolliderande svarta hål och leta efter bevis för att det finns så kallade "mörka galaxer".

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer