Alla tåg ska köras med vindkraft

2015-09-09 08:57  
De 1,4 TWh som årligen krävs för att driva de nederländska tågen ska komma från vindkraft. Foto: Alamy

Om tre år ska hela det nederländska järnvägsnätet elektrifieras av vindkraft.

All elenergi som driver tågen i Nederländerna ska komma från vindkraft 2018, skriver Railway Technology.

Omkring hälften av de 1,4 TWh som årligen krävs ska produceras av inhemska vindkraftverk och resten av vindkraftverk i Belgien och Skandinavien.

Det 2 900 km långa järnvägsnätet i Nederländerna som transporterar omkring 1,2 miljoner människor per dag ska redan i år få omkring hälften av all elektricitet från vindkraft och sedan byggas ut etappvis till 2018.

Vindkraftssatsningen är resultatet av ett avtal mellan energiupphandlingskonsortiet Vivens där Netherlands Railway ingår och energiproducenten Eneco som sedan tidigare har ett avtal med Google om att hjälpa sökföretaget med att helt gå över till vindkraft för att driva de egna datacentralerna.

Det nederländska järnvägsbolaget är enligt Railway Technology en pionjär när det gäller klimatneutrala transporter. Under de senaste tio åren har bolaget bland annat sänkt energikonsumtionen per passagerarkilometer med 30 procent genom att använda nya tåg och mer effektiv körteknik.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer