Populärteknik

Algoritm halverar laddningstiden

Forskare i USA har utvecklat en metod som gör batterier billigare och mer snabbladdade.

Publicerad

Ingenjörer vid University of California i San Diego har utvecklat en algoritm som gör att litium-jonbatterier kan bli mer effektiva, 25 procent billigare och kunna laddas dubbelt så snabbt.

De två forskarna Miroslav Krstic och Scott Moura har undersökt vad som egentligen sker inne i ett batteri när det laddas.

De laddningsbärande jonerna letar sig in i oregelbundet formade partiklar djupt bergravda i batteriets anod. För att veta om batteriet fungerar väl är det viktigt att veta var jonerna är placerade vilket är svårt att mäta även med sofistikerad utrustning, skriver universitetet i ett pressmeddelande.

Men med hjälp av den nya algroritmen kan forskarna göra en uppskattning av var partiklarna befinner sig vilket kan göra laddningen mer effektiv.

Nu ska forskarna förfina sin algoritm med hjälp av ett anslag på tre miljoner kronor från energidepartementet i USA.

I sitt vidare arbete ska forskarna bland annat testa sin algoritm på existerande batterier med hjälp av utrustning som utvecklats av batteritillverkarna Bosch och Cobasys.

De ska exempelvis jämföra batterier för elektriska fordon som laddats på konventionellt sätt med sådana som laddats med forskarnas metod.