Alan Turing får upprättelse

2009-09-14 15:19  

Premiärminister Gordon Brown har bett om ursäkt för den makabra behandlingen av Alan Turing, engelsk datorpionjär och kodknäckare under andra världskriget.

Alan Turing,matematikern som knäckte de tyska militära Enigmakoderna under andra världskriget, fick aldrig det erkännade som borde tillkommit honom. I stället anklagades han 1952 för ”grov osedlighet” och dömdes till kemisk kastrering genom injektioner av det kvinnliga könshormonet östrogen. Turings brott var att han var homosexuell, något som var kriminaliserat i England fram till 1967. Efter två års östrogenbehandling tog Turing sitt liv den 7 juli 1954.

Nu tar premiärminister Gordon Brown avstånd från den omänskliga behandlingen av Turing. I ett brev publicerat på regeringens webbsajt säger Brown att ”...på regeringens vägnar, och alla dem som i dag kan leva i frihet tack vare Alans arbete, är jag stolt över att kunna säga: Vi är hemskt ledsna. Du hade förtjänat så mycket bättre.”

Den som vill veta merom Alan Turing, hans verk och hur han behandlades av myndigheterna, rekommenderas att läsa romanen”Syndafall i Wilmslow”av David Lagercrantz.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer