Äkta 3D-djup i Google Earth

2009-03-25 09:12  

Med ett litet gratisprogram kan man nu betrakta Google Earth med röd-blå glasögon som ger äkta stereoskopisk djupverkan.

Landskap, städer och 3D-byggnader i Google Earth kan nu ses med äkta djup.

I ett litet gratisprogram för Windows öppnas en skräddarsydd version av Google Earth. Eventuellt krävs en plug-in för att det ska funka. Men då får man ett meddelande om det på skärmen.

När programmet som heter ”Stereo GE Browser” kört igång framträder tre versioner av Google Earth. Den övre bilden ger så kallat anaglyfiskt stereodjup när den betraktas genom röd-blå glasögon.

Om man högerklickar i bilden framträder även olika val för andra stereosystem än det anaglyfiska. Exempelvis en variant avsedd för Sharps 3D-skärmar.

De två rutorna under stereobilden visar de två vyer, höger och vänster, som i realtid sätts samman till den övre bilden med djupverkan.

För att finjustera stereoeffekten vänsterklickar man och drar musen i sidled.

Själva navigationen för att hitta rätt plats att betrakta sköts med musen eller tangentbordskommandon i den nedre vänstra bilden. Det finns även en sökfunktion som letar upp rätt plats i Google Earth.

En svaghet i programmet är att stereobilden blir ganska liten då den ska trängas med de övriga två Google Earthfönstrena.

I Sverige kan det vara svårt att få tag på lämpliga stereoglasögon. Men till höger finns en länk till en webbshop i USA. Den modell Ny Teknik använder heter ”Anaglyph Glasses (red/blue)” med artikelnummer 544. För en dryg femtiolapp inklusive frakt får man två glasögon skickade till Sverige.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer