Åk ballong upp mot rymden

2013-10-24 14:17  
På 30 km höjd ska passagerarna kunna se jordens krökning och den svarta rymden. Foto: World View Enterprises

Ett företag ska erbjuda ballongresor upp i stratosfären där man utlovas en försmak av rymden.

Det amerikanska företaget World View Enterprices börjar snart sälja biljetter till vad de själva kallar en resa till kanten av rymden. Färden sker i en ballongburen kapsel med plats för åtta personer inklusive en eller två piloter. Den ska stiga i omkring 90 minuter till en höjd av 30 km. Där blir passagerarna kvar i två timmar innan kapseln kopplas loss och med hjälp av en fallskärm landar efter en dryg halvtimme.

Det passagerarna kommer att se är en kolsvart rymd och vyer över jordens krökning. Den trycksatta kapseln gör att inga speciella dräkter behövs och passagerarna ska ha plats att vandra runt med en drink i handen.

Normalt anses rymden börja på en höjd omkring 100 km ovan jord. Men den amerikanska flygmyndigheten FAA har ändå beslutat att Word Views kapsel ska betraktas som en rymdfarkost och uppfylla kraven för en sådan innan den godkänns.

De första testflygningarna med prototyper ska göras innan årsskiftet och den första kommersiella flygningen med passagerare är planerad till 2016 med ett biljettpris motsvarande en halv miljon kronor.

<iframe src="//player.vimeo.com/video/76082638" width="468" height="263" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer