Ai ska lösa stort mysterium från andra världskriget

2017-10-09 12:34  
Anne Frank blev internationellt känd för sin dagbok som skildrar hennes upplevelser under den tyska ockupationen av Nederländerna under det andra världskriget. Foto: TT

Ett mysterium från andra världskriget kan komma att klaras upp – med hjälp av ai.

På förmiddagen den fjärde augusti 1944 stormade polisen i det nazistockuperade Amsterdam huset där Anne Frank hade gömt sig i två år. Frank och ytterligare sju personer greps. Det mesta av den historien är känd på grund av hennes kända dagbok.

Men en detalj återstår att lösa. På 70 år har ingen lyckats lista ut vem det var som tipsade polisen om att de gömde sig i ett rum bakom en bokhylla.

Det här ska den pensionerad fbi-agenten Vince Pankoke tillsammans med 20 utredare försöka lösa. Det med hjälp av artificiell intelligens.

– Det här är det ultimata ouppklarade fallet, säger Pankoke till Reuters. Vi kommer att ladda in all data vi kan hitta från perioden. Det finns så mycket information som ingen har tittat på.

Läs mer:

Läs mer: Winston Churchills hemliga leksaksverkstad

Under åren har många teorier vädrats om vem det var som tjallade. Bland de misstänkta finns bland annat städaren och en granne. Bland de mer intressanta teorierna finns Ans van Dijk, en judisk kvinna som blev en Gestapo-agent efter att ha mött hot om utvisning. Joseph Jansen är en annan. Han angav Anne Franks far, Otto, år 1941. Han misstänkte att Otto hade en affär med hans fru.

Den Amsterdamsbaserade gruppen som ska lösa det här långdragna mysteriet består av poliser, historiker, kriminologer och två forskare inom data. De sistnämnda ska utveckla ett ai som de alltså hoppas ska kunna sammanställa stor mängd information och sedan hitta mönster och trender.

– Det här har redan lett till några nya spår och i framtiden planerar vi att göra systemet mer intelligent, så att det automatiskt ska kunna koppla personer med händelser och platser, säger dataforskaren Marius Helf, som ingår i utredningen.

Gruppen är beroende av crowd funding och tror sig behöva upp till fem miljoner dollar för att slutföra sitt arbete. Den 4 augusti 2019 räknar gruppen med att presentera sina fynd.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer