Ai-professorn: Tre problem med att ge en robot medborgarskap

2017-10-31 14:54  
Foto: Hanson Robotics

Sophia blev den första roboten någonsin att beviljas medborgarskap. Ai-professorn Hussein Abbass pekar på tre stora problem med detta.

Förra veckan blev Saudiarabien det första landet någonsin att ge medborgarskap till en robot. Ja du läste rätt.

– Jag vill leva och arbeta med människor, så jag måste uttrycka känslor för att förstå människor och bygga förtroende, sa roboten i ett samtal med Andrew Ross Sorkin under ett event förra veckan. Samtalet kan du se i spelaren nedan.

Så vem är Sophia? Humanoiden är utvecklad av Hongkongbaserade företaget Hanson Robotics, och gavs stora rubriker världen över när den beviljades sitt medborgarskap.

Sophia har ett kvinnligt ansikte som kan visa känslor. Sophia talar engelska. Sophia skämtar. Du kan ha ett hyfsat givande samtal med Sophia. Dr David Hanson är skaparen av roboten, han tog en doktorsexamen från University of Texas år 2007. Hon har också ett eget Twitter-konto.

Men det finns risker med att ge en robot medborgarskap, tycker i alla fall ai-professorn Hussein Abbass. Han menar att ett medborgarskap är det mest hedersvärda ett land kan ge en medborgare.

I The Conversation listar Abbas tre punkter som är extra bekymmersamt med detta, och argumenterar för varför beslutet är omoget.

Att definiera en identitet

Abbas skriver att ett medborgarskap ges till en unik identitet. Att var och en av oss har en unik signatur som skiljer sig från alla andra. Människor har iris och fingeravtryck.

Vad ger Sophia hennes identitet? Hennes mac-adress? En streckkod?

”För mig är identitet en flerdimensionell konstruktion. Det är en kombination av vem vi är biologiskt, kognitivt och enligt definitionen av varje erfarenhet, som kultur och miljö vi stött på. Det är inte klart var Sophia passar i den här beskrivningen”, skriver Abbas.

I lagens namn

Om vi antar att medborgarroboten Sophia ska rösta. Vem är det som fattar beslutet på valdagen? Sophia eller tillverkaren? Abbas skriver också att vi får anta att medborgaren Sophia ska betala inkomstskatt eftersom Sophia har en juridisk identitet oberoende av sin skapare. Samtidigt måste Sophia ha rätt till skydd som liknar det andra medborgare har enligt lag.

Sociala rättigheter

”Låt oss prata om relationer och fortplantning”, skriver Abbas.

”Får denna emotionella robot Sophia lov att gifta sig? Att avlivas?”

Studenter från North Dakota State University har gjort framsteg i att skapa en robot som självförökar sig med hjälp av en 3d-skrivare. Om fler robotar i stil med Sophia kommer till världen så kanske de också skulle kunna hävda sina rättigheter. Utan resursbegränsningar på hur många barn en självförökande robot skulle kunna ha så skulle dessa utan tvekan kunna överstiga den mänskliga befolkningen i en nation, skriver Abbas.

Som röstande medborgare skulle dessa robotar kunna skapa stora samhällsförändringar.

Viktor Krylmark

Mer om: Humanoid Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer