Ai kan ha knäckt gåtan kring manuskriptet ”Voynich”

2018-01-30 11:44  
Några sidor från det mystiska manuskriptet "Voynich". Foto: Beinecke Rare Book and Manuscript Library / Yale University Libr

Det anses vara världens viktigaste chiffer. Nu kan ai ha knäckt Voynich-koden.

För över hundra år sedan upptäcktes det 240 sidor långa manuskriptet ”Voynich”. Sidorna är fulla med vad som ser ut att vara ett kodat språk och mystiska illustrationer.

Skriften är uppkallade efter Wilfrid Voynich, en polsk bokhandlare som hittade manuskriptet 1912. Skriptet skrevs i början av 1400-talet på ett okänt språk eller ett chiffer. Vissa sidor är skadade, andra saknas.

”Voynich” anses vara världens viktigaste chiffer, granskad av professionella kryptografer i årtionden. Till och med kodtydare under andra världskriget gjorde försök att tyda skiften. Men ingen har lyckats. Många teorier har däremot florerat genom åren. Vissa misstänker att det bara är en nonsenstext skriven av medeltida kvacksalvare.

Men nu har kanadensiska forskare tagit hjälp av artificiell intelligens, och tack vare det tagit ett stort steg framåt i röjandet av den mystiska skriftens dolda budskap.

Läs mer: Forskarnas ai förutspår döden – med extrem träffsäkerhet

Greg Kondrak som är expert på naturlig språkbehandling vid Alberta University tyckte att det här är en perfekt uppgift för en ai att hugga tag i. Med hjälp av sin student Bradley Hauer har de nu tagit ett stort steg i att tyda den mystiska texten. De har upptäckt att texten verkar vara skriven på hebreiska, fast med bokstäverna arrangerade i ett visst mönster. Forskarna vet ännu inte vad manuskriptet faktiskt handlar om, men de har öppnat för andra forskare att kliva in på banan och försöka lösa gåtan.

För att ta reda på vilket språk manuskriftet är skrivet på lät man en ai gå igenom ”Universal Declaration of Human Rights”, som är skriven i 380 olika språk. Den skulle leta efter olika mönster. Efter det analyserade den artificiella intelligensen ”Voynich” och kom med hög grad av säkerhet fram till att texten skrevs på kodad hebreiska. Både Kondrak och Hauer förvånades av resultatet, de trodde både att roboten skulle komma fram till att skriften grundar sig i arabiska.

– Det var överraskande. Men bara att kunna säga att det här är hebreiska är det första steget. Nästa steg är hur vi dechiffrerar det, säger Kondrak.

Viktor Krylmark

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer