Adress: Eftervärlden

2012-11-20 08:30  

100 000 bilder ska förvaras för eftervärlden i en tidskapsel i Falu gruva. Men först ska de visas på Kulturhuset i Stockholm och Världskulturmuseet i Göteborg. Alla bilderna är tagna under en enda helt vanlig dag.

I våras uppmanades proffsfotografer, men också amatörer, världen över att dokumentera sin vardag.

”En dag i världen” är den hittills största fotografiska dokumentationen under så kort tid som ett dygn. Initiativtagare är svenska stiftelsen Expressions of Mankind.

Över 100 000 bilder kom in från fotografer i mer än 170 länder. En jury har valt ut 1 000 bilder, som publiceras i boken ”A Day in the World”. Bilderna kommer också att visas på Kulturhuset i Stockholm och Världskulturmuseet i Göteborg.

Men avsikten var också att kommande generationer ska få se vad vi människor sysslade med en helt vanlig vårdag den 15 maj 2012. Därför kommer en bärbar dator med de 100 000 bilderna, och boken med bilderna, att placeras i en specialdesignad kapsel.

Den ska förvaras i Falu gruva, som utnämndes till världsarv 2001.

Kapseln är gjort för att hålla i minst 1 000 år. Materialet är ett höglegerat rostfritt stål och kommer från ståljätten Outokumpu. Det har beteckningen SMO 654 och används ibland som ersättning för titan i tillämpningar ute till havs och i kondensorrör för kärnkraftverk.

För att skapa en reaktionsfri miljö fylls sedan kapseln med ädelgasen argon, som levereras av Aga. En ventil som klarar tuffa villkor kommer från svenska Swagelok. Själva konstruktionen har gjorts på den mekaniska verkstaden Länna Svets, utanför Strängnäs.

Industridesignern Christian Runius står för formgivningen.

– Inspirationen kommer från maskinernas tidlösa formspråk. Sexkantsformen påminner om en bult, och stativet ska föra tankarna till gruvindustrins borrskaft, säger han.

Tidskapseln kommer att föras ner i Falu gruva i början av nästa år.

Mer om: Gruva Foto

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer