8 prylar du ska ha koll på inför Black Friday – och den du inte ska köpa

Rea i en elektronikaffär under Black Friday 2016. Foto: Henrik Montgomery / TT

Black Friday fortsätter att växa i Sverige och teknikprylar är några av de hetaste produkterna för alla som letar bra erbjudanden. Men innan du klickar på köp-knappen eller bär ut ditt paket ur elektronikaffären – se till att läsa Ny Tekniks artiklar om några av årets hetaste prylar.

Google Home

Googles smarta högtalare som nyligen har lanserats i Sverige heter Google Home och fick av Ny Tekniks reporter Peter Ottsjö ett bra betyg efter en trevande inledning i deras bekantskap.

Efter en mindre buggig start med Netflix och Chromecast började Google Home fylla en funktion som en del av det smarta hemmet. Med en redan integrerad funktion för att använda Ikeas hue-lampor kommer Google Home garanterat vara en intressant pryl på Black Friday för många svenskar.

Läs mer: Här är mitt nya liv med Google Home

Huawei Mate 20 Pro

Kinesiska Huawei har slagit till med vad som sägs vara marknadens kraftfullaste telefon. Ny Tekniks reporter Simon Campanello ställer sig frågan vad det egentligen ska vara bra för, även om telefon som sådan är bra.

Det är dock inget snack om att Huawei Mate 20 är en av årets mest omtalade lurar och det lära visa sig i handeln.

Läs mer: ”Huawei Mate 20 är marknadens kraftfullaste telefon – vad ska det vara bra för?”

Sonos Beam

Sonos har tappat många marknadsandelar till konkurrenter som Amazon, Apple och Google med sina smarta högtalare. Ett svar blev att bjuda in Amazon Alexa i sina egna högtalare. Ett annat att fortsätta leverera på kvaliteten. Sonos Beam, en kompakt arvtagare till Playbar, levererar rejält på den fronten - och beroende på hur din bostad ser ut kan det mycket väl bli den enda högtalare du behöver hemma, menar Ny Tekniks reporter Peter Ottsjö.

Läs mer: ”Sonos Beam kan bli den enda högtalaren du behöver”

Iphone XS och XR

Apple stuvade om ordentligt i sortimentet när de lanserade tre telefoner av varierande storlek. Ny Tekniks reporter Peter Ottsjö har testat både Iphone XR och XS Max för att se vad som skiljer dem åt - och om tusenlapparna i mellanskillnad verkligen är befogade.

Läs mer: De viktiga skillnaderna mellan Iphone XS och XR

Neato

Robotdamsugaren Roomba är störst i hela världen. Förutom i Sverige. Här regerar uppstickaren Neato som är överlägset störst på marknaden. I september träffade Ny Tekniks reporter Peter Ottsjö bolagets vd Matt Petersen för att förstå varför. Kanske är det mjukvaran som är hemligheten. Precis som Tesla trumfar Neato konkurrenterna genom att kunna implementera nya funktioner till äldre modeller via trådlösa uppdateringar.

Läs mer: Robotdammsugaren från Neato som svenskarna älskar

OnePlus 6T

Oneplus har gjort ett ordentligt lyft i 6T med större batteri, mindre sensorhaka, fingertrycksavläsare i skärmen och finslipad mjukvara. Även om priset är något högre än tidigare modeller ligger det fortfarande långt under konkurrenteras. Dessutom har Oneplus gjort ett skifte. Från början såldes mobilerna nästan uteslutande via den egna webbshoppen, nu har de både återförsäljare och operatörer i ryggen. Allt är bäddat för att Oneplus 6T kan bli företagets viktigaste telefon hittills, skriver Ny Tekniks reporter Kalle Wiklund som testat mobilen.

Läs mer: ”6T är Oneplus viktigaste telefon hittills”

Huawei P20 Pro

I somras var tanken att Ny Tekniks reporter Peter Ottsjö skulle recensera Huaweis flaggskepp P20 Pro. Det blev inte riktigt så. Inte för att mobilen på något sätt var dålig. Den är snarare ett tecken på att vi nått "peak smartphone". Det finns inte längre några riktiga innovationer i nya modeller. Med det sagt lovordas telefonen för sin prestanda, batteritid och fenomenala kamera - och med ett halvår på nacken kan P20 Pro vara ett billigt alternativ till nylanserade Mate 20 Pro.

Läs mer: ”Huaweis P20 Pro får mig att tänka på mobiltelefonins död”

Pixel 3

Google lider av samma sjuka som Huawei och de andra mobiltillverkarna. Nya Pixel 3 imponerade inte heller på Ny Tekniks reporter Peter Ottsjö. Telefonen har inga intressanta nyheter i hårdvaran, Google fokuserar istället på att utöka Android med nya funktioner - och fördelen med en Pixel-telefon är att de alltid får de nya uppdateringarna först.

Läs mer: ”Pixel 3 var det minst intressanta med Googles konferens”

Apple Homepod

Smarta högtalare blev kanske inte årets julklapp, men definitivt årets snackis. Apple lanserade sin Homepod i början av året och den imponerade i ljudkvalitet, men känns mer dum än smart. Har Apple blivit helt tondöva, undrade Ny Tekniks reporter Peter Ottsjö. Siri ligger långt efter Amazon Alexa och Google Assistant och det finns betydligt färre röststyrda appar att installera. Samtidigt är priset långt högre. Om du inte bestämt måste ha en Apple-produkt är det bättre att köpa en smart högtalare från Amazon eller Google istället.

Läs mer: Analys: Apples Homepod är en dyr och dum högtalare

Simon Campanello

Christoffer Bertzell

Mer om: Iphone Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer