Populärteknik

60 år sedan Mount Everest bestegs

Sedan Tenzing Norgay och Edmund Hillary besteg Mount Everest 1953 har över 4 000 klättrare gjort om den bedriften. Första svensk blev Mikael Reuterrswärd som 11 maj 1990 nådde toppen några timmar innan även Oskar Kihlborg tog sig upp. Foto: Scanpix

Idag 29 maj är det 60 år sedan Tenzing och Edmund Hillary besteg världens högsta berg. Men var de verkligen först och hur högt är egentligen Mount Everest?

Publicerad

När nepalesen Tenzing Norgay och Edmund Hillary från Nya Zeeland nådde toppen på Mount Everest 29 maj 1953 var det första gången som berget med säkerhet bestegs. En bedrift som idag hyllas runt om världen. I samband med jubileet har det varit mycket aktiviteter runt Mount Everest. Förra veckan nådde exempelvis japanen Yuichiro Miura toppen. Att det uppmärksammas beror på att han med sina 80 år är den äldsta som besökt jordens högsta punkt.

En lite mer teknisk bedrift är att det första videosamtalet gjordes från toppen 19 maj. Med mobilen HTC One som via bredbandsterminalen Inmarsat Cobham Explorer 700 och en satellittelefon upprättade ett Skypesamtal mellan Mount Everest och en reporter på BBC i London.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här