60 år sedan Mount Everest bestegs

2013-05-29 14:43  
Sedan Tenzing Norgay och Edmund Hillary besteg Mount Everest 1953 har över 4 000 klättrare gjort om den bedriften. Första svensk blev Mikael Reuterrswärd som 11 maj 1990 nådde toppen några timmar innan även Oskar Kihlborg tog sig upp. Foto: Scanpix

Idag 29 maj är det 60 år sedan Tenzing och Edmund Hillary besteg världens högsta berg. Men var de verkligen först och hur högt är egentligen Mount Everest?

När nepalesen Tenzing Norgay och Edmund Hillary från Nya Zeeland nådde toppen på Mount Everest 29 maj 1953 var det första gången som berget med säkerhet bestegs. En bedrift som idag hyllas runt om världen. I samband med jubileet har det varit mycket aktiviteter runt Mount Everest. Förra veckan nådde exempelvis japanen Yuichiro Miura toppen. Att det uppmärksammas beror på att han med sina 80 år är den äldsta som besökt jordens högsta punkt.

En lite mer teknisk bedrift är att det första videosamtalet gjordes från toppen 19 maj. Med mobilen HTC One som via bredbandsterminalen Inmarsat Cobham Explorer 700 och en satellittelefon upprättade ett Skypesamtal mellan Mount Everest och en reporter på BBC i London.

Men det finns en viss möjlighet att Norgay och Hillary inte var först. Under en brittisk expedition 1924 är det klarlagt att George Mallory och Andrew Irvine var mycket nära toppen. Men de försvann under sin klättring och kunde aldrig berätta sin historia.

Under en expedition 1999 hittades kvarlevorna efter Mallory högt upp på berget. Men det gav inga svar på frågan om han eller Irvine nått  toppen.

Sedan dess har nya expeditioner gjorts för att leta efter Andrew Irvines kvarlevor. Anledningen är att man vet att han hade en kamera med sig. Förhoppningen är att hitta den som då kanske kan ge svaret på om Mount Everest bestegs redan 29 år innan Norgay och Tenzing bevisligen nådde ända upp.

Det finns även diskussioner om hur högt Mount Everest egentligen är. Den officiella höjden är 8 848 meter över havet som fastställdes vid en indisk mätning 1955.

Men U.S. National Geographic Society hävdar att topens verkliga höjd är 8 850 som beräknades med gps-teknik under en expedition 1999.

För att se vem som har mest rätt planerar Nepals statliga Survey Department att göra en ny mätning.

Den som inte själv har möjlighet att delta i en everestexpedition har fina möjligheter till "fåtöljklättring".

På sajten "everest3d.de" finns exempelvis ett nedladdningsbart program som öppnar ett interaktivt 3d-panorama över omgivningarna kring Mount Everest.

Från webben kan man även hämta hem en fil som när den öppnas i Google Earth visar en detaljerad 3d-bild av hur Tenzing Norgay och Edmund Hillary tog sig till toppen 1953.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer