6: Första ljudinspelningen

2008-12-05 23:00  

Tidigt i våras ändrades historieskrivningen. Tomas Alva Edison var inte först med att spela in ljud. Det var istället en fransk boktryckare, Léon Scott, som gjorde den allra första inspelningen sjutton år före Edison.

Det började med att amerikanska ljudhistoriker hade hittat några gamla sotade pappersark på det franska patentverket. Arken var bilagor till ett patent på en ”fonoautograf” beviljat den 25 mars 1857, och hade ett vågigt inristat mönster.

Uppfinnaren och boktryckaren Édouard-Léon Scott de Martinville hade byggt sin fonoautograf, som efterliknade det mänskliga örat, för att studera ljudvågor, däribland språkets vokaler. Tanken var aldrig att spela upp ljudet igen, utan apparaten var bara ett vetenskapligt instrument för att registrera och kunna se vågornas utseende.

Fyndet på patentverket ledde vidare till Franska vetenskapsakademien, där ljudarkeologerna Patrik Feaster och David Giovannini för drygt ett år sedan hittade ytterligare några sotade ark. ”Fonoautogrammen” flögs till Berkeley National Laboratory i USA, där arkens vågmönster skannades in i en dator och omformades till ljudvågor.

Den 27 mars kunde inspelningen avlyssnas för allra första gången. Ur högtalarna kom en tio sekunder kort snutt av en fransk folkvisa från 1700-talet. ”Au claire de la Lune” (i månskenet) framfördes av uppfinnaren Léon Scotts egen dotter. Visan spelades in den 9 april 1860, och slog därmed Edisons inspelning av den amerikanska barnvisan ”Mary had a little lamb” med sjutton år.

Edisons testinspelning från sommaren 1877 var den andra ljudregistrering som gick att spela upp igen; det var ju hela meningen med fonografen. De allra första fonografrullarna, inklusive Mary med sitt lamm, är borta sedan länge. Den äldsta bevarade inspelningen på fonograrulle gjordes i Crystal Palace den 29 juni 1888. Knappt hörbart kan man skönja en koral av Händel.

Se de tidigare luckorna i adventskalendern här

Text:Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt