5: Den första stjärnan var röd

2008-12-04 23:00  

Morgonen den 5 oktober 1957 vaknade världen med häpnad. Det var gryningen på rymdålderns första dag. Knappt ett dygn tidigare hade ryssarna skickat upp mänsklighetens första satellit i bana runt jorden. Och tidningarnas löpsedlar trumpetade ut bedriften.

Under de mörka höstkvällarna 1957 stod folk ute och spanade mot skyn för att se det lysande spåret efter den 58 centimeter stora stålkulan. När det var klart väder syntes sputnikens snabba framfart tydligt, och efter 96 minuter kom den tillbaka efter ett varv runt jorden.

Amerikanarna blev tagna på sängen och händelsen skapade stort tumult i det stora landet i väster. Jänkarna började ösa ut pengar på att komma igen i kapplöpningen om rymden, och särskilda organisationer, som Nasa och Darpa, bildades för att ta igen ryssarnas teknologiska försprång. De jobbade febrilt med att få upp sin första egna satellit, Vanguard 1, vilket misslyckades de två första gångerna i december 1957 och februari 1958.

Knappt hade den första chocken lagt sig i USA, förrän dråpslaget kom. En månad efter succén med den första sputniken, sköts nummer två upp. Den 3 november påbörjade rymdhunden Laika sin färd mot stjärnorna ombord på Sputnik 2, en snabbt hopsatt rymdfarkost som aldrig var menad att återvända till jorden. På resan hade Laika med sig mat i geléform för sju dagar, och en hundbajspåse fäst under svansen. Hjärtrytm och andning registrerades kontinuerligt

Den treåriga Laika hade några år tidigare blivit infångad på en gata i Moskva och satts i kosmonautskola tillsammans med två andra hundar. Forskarna menade att en herrelös hund, som var van vid hunger och kyla, skulle klara sig bättre i rymden.

Men Laika stod inte ut lång tid i den trånga satelliten. Först 2002 avslöjades att stressen och hettan ombord tog livet av henne redan efter drygt fem timmar. Själva sputniken tog tio dagar på sig innan den slutade skicka sina pipiga signaler till jorden.

Kort därefter hittades en halvmeterstor stålkula, med fyra antennspröt i Stockholms ström. I största hemlighet fördes fyndet till Försvarets Forskningsanstalt för undersökning. Storögda forskare försökte lista ut ”sputnikens” hemligheten, tills en medarbetare med förflutet i livsmedelsbranschen kom förbi. ”Det är ju en flottör från ett mejeri”, konstaterade han. Snart riktades misstankarna mot teknologerna på KTH.

Se de tidigare luckorna i adventskalaendern här

Text:Anders Wallerius

Mer om: Laika Sputnik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer