5 böcker Bill Gates tycker du ska läsa i sommar

2018-05-25 10:36  
Foto: Bill Gates

Hans Roslings postumt utgivna bok Factfulness är måsteläsning enligt Microsofts grundare Bill Gates.

Bokslukaren och Microsoft-grundaren Bill Gates brukar med ojämna mellanrum rekommendera litteratur för sina miljontals följare. Den här gången är det sommarläsning som står på menyn.

Läs mer: Bill Gates bygger smart stad mitt i ödemarken – utmanar Silicon Valley

Bland de fem böcker som Bill Gates tycker att alla ska ta sig an finns vad han själv kallar ”en av de viktigaste böckerna jag någonsin läst”. Hans Roslings postumt utgivna Factfulness.

Här är Bill Gates boktips.

1. Leonardo da Vinci av Walter Isaacson

Han har tagit sig an genier som Steve Jobs, Einstein och Benjamin Franklin. Den här gången står Leonardo da Vinci på tur för Walter Isaacson som i sin tegelsten (1,3 kilogram i inbundet format) till biografi har kartlagt både Leonardos konst och hans många uppfinningar och innovationer.

Boken kommer ut på svenska först efter sommaren, så vill du ha semesterläsning är det engelska som gäller.

2. Everything Happens For A Reason And Other Lies I've Loved av Kate Bowler

Vid 35 års ålder får författaren och professorn Kate Bowler beskedet: hon har långt framskriden och obotlig tjocktarmscancer. Den här boken är hennes, i Bill Gates ord, ”hjärteskärande och oväntat roliga” redogörelse över beskedet och hur hon kämpat med att komma över sin egen dödlighet.

3. Lincoln i Bardo av George Saunders

Romanen tar avstamp i Abraham Lincolns elvaåriga son går bort i sjuksängen, mitt under brinnande inbördeskrig. Sedan lämnar Saunders historieböckerna och skriver om den sörjande fadern och sonen som är fast i ett slags limbo mellan liv och död.

4. Berättelsen om allt av David Christian

De flesta historieböcker begränsar sig till ett visst tidsspann. Inte den här. David Christian börjar vid Big Bang och rör sig hela vägen in i samtiden. 13,8 miljarder år sammanfattade på under 400 sidor. Boken är en slags introduktion till den nya tvärvetenskapliga disciplinen ”big history”. Det är ett begrepp som sägs ha myntats av David Christian själv, där man knyter samman skeenden genom historien och väver samman fysik, kemi och biologi med humaniora och samhällsvetenskap. Boken släpps på svenska under hösten.

5. Factfulness: Tio knep som hjälper dig förstå världen av Hans Rosling, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund.

Den postumt utgivna boken där Hans Rosling visar på hur vi missförstår världens utveckling hyllas varmt av Bill Gates.

Läs mer: Gates ger nästan halv miljard till forskning om Alzheimers

”Det är en passande slutreplik från en briljant man, och en av de bästa böckerna jag någonsin läst”, skriver Gates.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer