Populärteknik

400 år av klockgjutning

Visste ni att Big Ben, klockan i det engelska parlamentets tornur, har en spricka i godset? Tack vare skickliga klockgjutare kunde den räddas från förgängelsen.

Publicerad

Whitechapel Road är inte den vackraste gatan i stan. Dystra skyar och en vass vårvind gör ingenting bättre. Gatan domineras av hus byggda efter andra världskriget, inte nödvändigtvis för att de gamla bombats utan för att de fallit offer för utvecklingens rationalitet och klåfingrighet. Men det finns ett undantag: industribyggnaden vid nr 32 - 34. Den har stått där i mer än 400 år och nästan hela tiden har man gjort samma sak, gjutit klockor. Ty där finns det äldsta av Europas sju klockgjuterier, Whitechapel Bell Foundry Ltd.

Den största klockan i modellprogrammet är Big Ben med sina nästan 14 ton. Den minsta modellen har man på ett väldukat middagsbord och ringer i när det är dags för husan att ta ut soppan och bära in varmrätten. Däremellan finns det bland annat handhållna klockspel på upp till 61 klockor - 5 oktaver. Vill man ha ett sådant set får man ta ett djupt tag i plånboken och lägga upp 14 595 pund eller bortåt 200 000 kr. Fast man kanske kan nöja sig med en liten tornklocka med en diameter på 0,6 meter för mindre än en femtedel av priset. Billigt är det inte, men det är en exklusiv och tämligen hållbar utrustning. Till 23 procent består materialet av tenn, resten är koppar. Alltsammans upphettat till 1 070 grader och hällt i gjutform.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här