3d-skrivaren målar en ”ny Rembrandt”

2016-04-06 14:33  
Här är målningen i Rembrandts stil som framställdes med en 3d-skrivare. Foto The Next Rembrandt

Med data från Rembrandts alla målningar programmerades en 3d-skrivare att skapa en ”ny” målning av 1600-talskonstnären Rembrandt.

På ett museum i Amsterdam hänger från och med den här veckan en tavla som skulle kunna vara målad av den nederländske konstnären Rembrandt van Rijn som levde mellan 1606 och 1669.

Men porträttet av en man är ”målad” med 13 lager  i en 3d-skrivare som programmerats med data från Rembrandts efterlämnade konstverk.

I ett projekt som pågått i 18 månader och döpts till ”The Next Rembrandt”  har forskare, tekniker, programmerare och konsthistoriker gjort datoranalyser av Rembrandts 346 kända målningar där vissa av dem först 3d-skannades. För en målning av Rembrandt är ingen tvådimensionell skapelse. Det gällde att mäta upp de olika färglagrens tjocklek och penseldrag som tillsammans skapar de skuggor och ljus som är en av ”hemligheterna” i konstnärens verk.

Då det statistiskt vanligaste motivet i Rembrandts målningar är ett porträtt av en vit medelålders skäggprydd man med krage, hatt och mörka kläder föll valet på att programmera datorn och 3d-skrivaren att producera ett sådant verk. Sammanlagt matades 168 263 analyserade målningsfragment in i den algoritm som skulle skapa ett helt nytt konstverk i Rembrandts stil.

- Vi har mötts av stora svårigheter vilket krävt en viss uthållighet. Men jag tror att vi har gjort något som kommer att uppskattas, säger projektets upphovsman Bas Korsten till The Guardian.

- Om man tänker på hur musikerna anammat datorn så borde något liknande bli möjligt även för bildkonsten.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer