3d-skanner till budgetpris

2013-04-04 11:31  
Med två lasrar och en kamera skannas ett föremål in på tre minuter. Foto: Matterform

Ett företag i Kanada har utvecklat en 3d-skanner för hemanvändare av 3d-skrivare.

3d-skrivare spås en lysande framtid för vanliga hemanvändare i takt med att de blir allt billigare och enklare att hantera.

Frågan är vad man ska använda dem till. Skriva ut egna leksaker, modeller och reservdelar är några förslag. Problemet är att man då först måste skapa en 3d-modell och en datafil som styr skrivaren. Det är inte helt elementärt då det tar relativt lång tid att lära sig bemästra 3d-programmen. Speciellt om man ska modellera en exakt måttsatt kopia av en komplicerad reservdel.

Ett alternativ är att använda en 3d-skanner som med hjälp av laser och foton läser av objektet och skapar den datafil som styr 3d-skrivaren.

Men 3d-skannrar har liksom 3d-skrivare tidigare varit ganska dyra. Men nu börjar även budgetversioner av skannrarna att dyka upp.

Det kanadensiska företaget Matterform har exempelvis utvecklat en 3d-skanner döpt till Photon som ska säljas för motsvarande 2 500 kronor.

De har nyligen fått in det kapital som krävs för att starta produktionen via webbsajten Indiegogo och räknar med att kunna leverera de första skannrarna i augusti. Enligt deras webbsajt ska skrivaren säljas internationellt där Sverige är ett av de länder som speciellt nämns.

Deras ihopfällbara skanner kan läsa in föremål med en storlek upp till 19 x 19 x 25 cm på omkring tre minuter med hjälp av två lasrar och en kamera.

Datafilen som genereras kan köras direkt i de vanligaste 3d-skrivarna eller modifieras i ett 3d-program. Exempelvis det specialgjorda program för Photon som medföljer skannern.

Tidigare i år presenterade även Makerbot en 3d-skanner för konsumentmarknaden efter succén med deras 3d-skrivare Replicator. Vad deras Makerbot Digitizer Desktop 3D Scanner ska kosta eller när den ska lanseras är ännu inte officiellt. Men i ett pressmeddelande skriver Makerbot att det ska bli möjligt för "alla" att kopiera föremål för 3d-utskrift vilket borde innebära att priset blir överkomligt.

Photon 3D Scanner

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/trEZz6f4M-U?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer