3d-skanner för hemanvändning

2013-03-12 10:00  
Föremålen som ska kopieras avbildas med hjälp av laser och kameror i 3d-skannern som producerar en fil för utskrift i en 3d-skrivare. Foto: Makerbot

Makerbot som tillverkar 3d-skrivare för konsumentmarknaden utvecklar en skanner som ska förenkla tillverkningen av egna föremål.

Nya 3d-skrivare till priser som passar hobbyister och hemanvändare lanseras i strid ström. En av de ledande tillverkarna är Makerbot med sin Replicator. Nu har företaget presenterat en prototyp till en 3d-skanner som läser in fysiska föremål och omvandlar dem till en filer som kan skrivas ut.

När den är klar för lansering eller vad priset blir är ännu okänt. Men i ett pressmeddelande skriver företaget att den gör det möjligt för "alla" att kopiera föremål för 3d-utskrift vilket borde innebära att priset blir överkomligt.

Skannern som heter Makerbot Digitizer Desktop 3D Scanner använder både kamera och laser för att läsa av föremålet och sedan lagra det som en cad-fil som kan skrivas ut direkt eller först bearbetas i ett 3d-program.

I princip finns det tre olika sätt att skaffa en fil för utskrift. Enklast är att ladda hem en från olika webbsajter som erbjuder färdiga cad-filer. Men då får man nöja sig med att tillverka föremål som andra gjort.

Det andra sättet är att själv modellera något i ett 3d- eller cad-program. Men dessa program har en ganska brant inlärningskurva och kräver en hel del tid för att lära sig.

Med en 3d-skanner blir allt mycket lättare, men de som finns på marknaden idag är ganska dyra och inte avsedda för vanliga konsumenter.

"Nackdelen" med en skanner är att den bara förvandlar redan befintliga föremål till filer för utskrift. Vill man producera helt egna föremål är det 3d-modellering som gäller.

Men ett annat scenario är att man först bygger en modell av det man vill tillverka av exempelvis träbitar, papp och lera som man skannar och sedan skriver ut som ett fast och hållbart föremål.

3d-skannern blir även till stor hjälp när man vill tillverka en reservdel om det trasiga föremålet hjälpligt kan lappas ihop för att skannas.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer