3d-fotografera med mobilen

2014-02-20 12:25  

Ett nytt tillbehör förvandlar mobilen till en 3d-kamera för både bilder och video.

Poppy är ett enkelt mobiltillbehör som med speglar och linser delar upp ett motiv som ska fotograferas i två bilder. Den ena som vänster öga ser det och den andra från högerögats vinkel.

När bildparet sedan granskas i Poppy via en app blir det en 3d-bild med djupverkan.

I ett bildredigeringsprogram kan man sedan förbättra eller förändra bilden på olika sätt som att lägga på filter.

Tillsatsen kan även användas för att filma i 3d. En sådan video kan laddas upp till Youtubes 3d-kanal. Där konverteras filmen till olika 3d-format som betraktaren själv väljer. Då kan man se videon genom exempelvis röd-blå glasögon vilket oftast är den enklaste betraktningstekniken för 3d-filmer på webben.

Poppy dök först upp som ett Kickstarterprojekt. Där fick utvecklarna in nästan fem gånger mer pengar än de begärt för att få igång produktionen.

Så nu har 3d-adaptern börjat säljas och kostar i USA motsvarande 390 kronor.

Första generationen är bara kompatibel med Iphone men om efterfrågan blir tillräckligt stor planeras även modeller som passar för olika androidmobiler.

Jan Melin

Mer om: 3D-bilder

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer