33 år gammalt datorproblem nu löst

2015-04-30 14:35  
En orkester med tolv sammankopplade gamla hemdatorer spelar upp en symfoni. Foto: Shingebis & All Over Press

En "omöjlig" övning i manualen till den 33 år gamla hemdatorn ZX Spectrum har nu genomförts.

1982 lanserades hemdatorn ZX Spectrum med hela 48 kilobyte arbetsminne. Den programmerades med Basic och blev för många inkörsporten till ett livslångt datorintresse och för andra det första steget mot en yrkeskarriär.

I manualens nittonde kapitel förklaras basickommandot BEEP som gör att datorn kan spela upp ett ljud. Där finns även instruktioner om hur begravningsmarschen ur Gustav Mahlers första symfoni kunde knappas in och avlyssnas.

Kapitlet avslutas med en övningsuppgift som med största sannolikhet var skämtsamt menad.

"Programmera datorn så den spelar inte bara begravningsmarchen, utan även resten av Mahlers första symfoni."

Det där har ända sedan dess funnits i bakhuvudet på Matt Westcott som ombads att bidra till utställningen "Geek Out" vid Museum of the History of Science i Oxford, berättar han i videon The Mahler Project.

Via sina kamrater lyckades han samla ihop tolv exemplar av den gamla hemdatorn som försågs med nätverkskort som inte fanns när ZX Spectrum lanserades. För att synka deihopkopplade datorena blev det experimentdatorn Raspberry Pi som fick generera klockpulserna och efter mycket knåp lyckades han verkligen genomföra uppgiften från den gamla manualen och låta datororkestern spela upp Mahlers hela symfoni.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer