3,14 har blivit nationell högtidsdag

2009-03-13 10:12  

Representanthuset i USA har beslutat att utse 14 mars till den officiella nationella Pi-dagen.<br></br> Varför just detta datum?

I det amerikanska datumsystemet skrivs 14 mars som ”3.14”. Alltså de första tre siffrorna i den matematiska konstanten pi.

Därför firas denna dag av mattenördar runt om i världen och i år infaller detta datum i morgon lördag.

Då matte är en exakt vetenskap finns även en exakt tidpunkt då festligheterna når sin kulmen, nämligen klockan 1:59 den 14 mars som med lite god vilja kan skrivas ”3.14 1:59” och som ytterligare ökar precisionen i värdet för pi.

Tidigare har väl högtidsdagen inte uppmärksammats speciellt mycket utanför trängre matematiska kretsar.

Men från och med i år är det nya tider.

Så sent som i onsdags den 11 mars röstade det amerikanska representanthuset igenom att 14 mars härefter är ”National Pi Day”.

Syftet är att öka inresset för matematik och uppmärksamma att den vetenskapen är en av hörnstenarna i en kunskapsbaserad ekonomi.

Politikerna uppmanar även skolor att ta tillfället i akt och fira dagen med lektioner om pi och uppmuntra till vidare mattestudier, skriver Cnet.

Politikern som lade fram förslaget är demokraten Bart Gordon och initiativet kommer från en lång rad ingenjörs- och teknikerorganisationer som Association for Competetive Technology, American Chemical Society och IEEE.

Förslaget fick också stort stöd i representanthusets omröstning, 391 sade ja och bara tio nej.

Jan Melin

Mer om: Pi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer