175 år gammalt batteri funkar fortfarande

2015-01-27 08:34  
Sedan ringklockan startades 1840 har den plingat tio miljarder gånger. Foto: David Glover-Aoki & University of Oxford

En ringklocka som plingat sedan 1840 drivs av ett batteri vars konstruktion fortfarande är okänd.

På universitetet i Oxford finns en elektrisk ringklocka som varit i drift sedan 1840. En liten 4 mm bred sfär upphängd i en tråd pendlar mellan två mässingsklockor med en frekvens av två Hz. Men tyvärr kan besökare inte höra plingen då de dämpas av en skyddande kupa byggd av två lager glas. Under kupan finns även de två batterier som driver klockan. Men hur de är konstruerade är det ingen som vet. Att ge sig på en undersökning skulle nämligen riskera att klockan slutar fungera och nyfikenheten är stor om hur länge de hemliga batterierna kommer att fungera.

Men även om man inte exakt känner till batteriernas konstruktion så finns det ändå en kvalificerad gissning om vad som döljer sig under glaskupan. Det handlar förmodligen om så kallade Zambonistaplar, skriver universitetet på sin webbplats.

Det batteriet är en variant av Voltas stapel och uppfanns av den italienska prästen och fysikern Giuseppe Zamboni 1812. Det består av tunna skivor av silverfolie, zinkfolie och och papper indränkt i mangandioxid. En sådan skiva ger en utspänning på omkring 0,8 volt. När tusentals pressas ihop och placeras i ett rör kan den totala spänningen bli flera kilovolt men strömmen som kan genereras ligger i området nanoampere.

Mässingsklockorna i Oxford är anslutna till var sitt av de två batterierna och när den lilla trådupphängda kläppen nuddar den ena klockan laddas den upp och repellerar mot den andra klockan där den laddas på nytt och sedan svänger tillbaka.

Enligt oxforduniversitetets sajt har den lilla kläppen hittills gjort omkring tio miljarder svängningar och batteriet har av Guinness utsetts till världens mest beständiga batteri.

Frågan är nu hur många fler pling som kommer att ljuda innan klockan stannar. En forskare som tidigare granskat den gissar att kläppen kommer att slitas ut innan batterierna slutar fungera.

Först då kan klockan undersökas närmare och avslöja hur det mest långlivade batteriet är konstruerat, skriver sajten Motherboard.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer