13 000 antenner <br/>ska leta efter E.T.

2011-01-31 12:41  

Ett radioteleskop med en yta på över 100 000 kvadratkilometer ska leta efter signaler från utomjordiska civilisationer.

Ett gigantiskt radioteleskop byggs nu i USA i ett samarbete mellan University of New Mexico och Nasas Jet Propulsion Lab. När teleskopet är klart ska det bestå av 13 000 sammankopplade antenner utspridda på ett område som mäter 400 kilometer i diameter. Alltså en yta som skulle täcka stora delar av mellersta Sverige.

Teleskopet heter Long Wavelength Array vars första enhet ska tas i bruk i sommar. Den består av 256 antenner som är placerade i New Mexico. När teleskopet är komplett har 53 sådana stationer länkats samman till en enhet.

Det stora radioteleskopet ska lyssna efter radiosignaler i frekvensområdet 20 till 80 Mhz vilket motsvarar våglängder mellan 15 meter och 3,8 meter. Ett våglängdsområde som är ett av de minst utforskade, enligt ett pressmeddelande från den amerikanska rymdstyrelsen Nasa.

– Vi ska leta efter plötsligt uppdykande himmelska signalskurar som kan vara allt från avlägsna stjärnors dödsryckningar till exploderande svarta hål och kanske radiosignaler från andra civilisationer, säger radioastronomen Joseph Lazio i pressmeddelandet.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer