11: Konstgjorda ljud

2008-12-10 23:00  

Vad vore techno, house, acid och rave utan elektroniska musikinstrument? Den moderna musiken förutsätter syntar och elektroniska filter av allehanda slag. Men den elektronmusikaliska eran började för nittio år sedan med konstmusik.

Det var en ung rysk fysiker som byggde de första elektroniska musikinstrumenten. Leningradbon Léon Theremin konstruerade sin ”eterofon” 1919, alldeles efter ryska revolutionen. Instrumentet visades upp på en elektronikkonferens i Moskva till stora ovationer. Lenin blev så imponerad att han började ta lektioner och spela själv. Och sexhundra instrument tillverkades och levererades över hela Sovjetunionen.

Léon Theremin reste runt i västvärlden och visade upp sitt instrument, som ett exempel på den senaste tekniken från Sovjet. Och eterofonen fick snart namn efter uppfinnaren själv. Idag kallas instrumentet för ”theremin” och spelas fortfarande som konstmusik.

Den första specialkomponerade elektronmusiken kom till 1929, med Joseph Schillingers ”Airphonic suite för thertemin and orchestra”. På premiären var Léon Theremin solist.

Thereminen spelas med båda händerna, som rör sig i luften nära två antenner. Den ena antennen påverkar ljudvolymen, och den andra tonhöjden. Antennerna är kopplade till varsin oscillator och händerna fungerar som variabla kondensatorer i svängningskretsarna.

Under 1940-talet började thereminen användas inom populärmusiken. Och på 1960-talet utvecklades instrumentet av bland andra Robert Moog, mannen bakom det som idag är ”synten”. På The Beach Boys skiva ”Pet Sounds” från 1966, kan man höra låten ”I just wasn’t made for these times” spelas med en elektro-theremin.

Och på den vägen är det.

Se de tidigare luckorna i adventskalender här

Text:Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer