1000 personer vill flytta till Mars

2013-01-08 15:35  
Idébild av hur Marskolonin skulle kunna se ut. Foto: Mars One

Nu presenterar projekt Mars One de kvalifikationer som krävs för att få flytta till Mars för alltid, men redan har 1000 personer anmält intresse.

Det nederländska projektet går ut på att kolonisera planeten Mars från 2023. Fyra astronauter åt gången ska med några års mellanrum skickas iväg, för att aldrig mera återvända till jorden.

Hela projektet är uppbyggt och ska finansieras som ett en underhållningsshow, där tv-bolag är med vid urvalsprocesser, träning och förberedelser för Marsfärden, liksom att följa resan och därefter fortsätta rapporteringen från den röda planeten.

I sin presentation av kriterierna för att få bli en marsresenär betonar Norbert Kraft, medicinskt ansvarig för Mars One, att det inte längre är våghalsiga stridspiloter med militär utbildning som söks.

Tonvikten ligger nu vid personer med god samarbetsförmåga, stabilt psyke, påhittighet, uthållighet, nyfikenhet o s v som kan anses lämpade för att lämna livet på jorden för att bosätta sig på Mars.

Redan innan kraven presenterats har över tusen personer ansökt om att bli antagna till astronaututbildningen.

Urvalsprocessen ska inledas under första halvåret 2013.

Håkan Abrahamson

Mer om: Strålning Mars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer