Populärteknik

Sorg i 3D-världen

View-Master med bildskivor.
View-Master med bildskivor.

Den lilla tvåögda plastkikaren View-Master för 3D-bilder finns inte längre. Tillverkningen är nedlagd och alla älskare av stereobilder sörjer.

Publicerad

Idag är stereoskopisk 3D-film hetare än någonsin. Nya biografer som visar film med äkta ”djup” öppnas runt om i världen.

Tidigare var stereobilder synonymt med röd-gröna glasögon men det vanligaste sättet att titta på 3D har sedan 1950-talet varit med en View-Master. Den två-ögda kikaren som laddas med en rund bildskiva och riktas mot en lampa.

Men nu är den eran slut. Företaget Fisher-Price som tillverkat och sålt View-Master sedan 1997 har lagt ner produktionen, skriver AP.

– View-Master är inte det som barnen vill ha i bilens baksäte. De vill titta på dvd-filmer som spelas upp på baksidan av pappas säte, säger leksaksindustrianalytikern Sean McGowan till AP.

View-Master introducerades på världsutställningen 1939 i New York och var tillverkad av brun bakelit ända fram till 1962 då första plastversionen dök upp.

Från början var bildskivorna ett alternativ till vykort och visade gärna vackra utsiktsbilder och kända platser runt om i världen.

Då var det främst en vuxenprodukt men från 1950-talet och framåt hittades den oftast i lekrummet där barnen storögt kunde njuta av stereobilder från populära filmer och tecknade serier.

Men View-Master har även haft en mer seriös inriktning. På 1940-talet ansåg USA-militären att 3D-visaren hade en stor potential för utbildning och köpte 100 000 betraktare och sex miljoner bildskivor, enligt Wikipedia.

Tillsammans med View-masters uppfinnare William Gruber producerade anatomiexperten David Bassett även en atlas över den mänskliga kroppen baserad på View-Master, skriver New York Times.

Sedan introduktionen 1939 beräknas det ha sålts omkring 1,5 miljarder bildskivor till den lilla bildvisaren.