Populärteknik

Branson har visat

upp sitt rymdplan

Richard Branson visar upp Space Ship Two.
Richard Branson visar upp Space Ship Two.
Space Ship Two hänger under moderplanet VMS Eve .
Space Ship Two hänger under moderplanet VMS Eve .

Rymdplanet Spaceship Two har nu presenterats för allmänheten. Om två år startar passagerartrafiken till rymden.

Publicerad

Nu har det visats upp för världen. Och de tre hundra första ”astronauterna” som ska få uppleva tyngdlöst tillstånd om ungefär två år.

Det handlar alltså om Sir Richard Bransons rymdflygplan Spaceship Two som han presenterade vid ett evenemang på Mojave Spaceport i Kalifornien.

Det som visades för publiken ser ut som tre sammanbyggda plan. Men bara det i mitten är själva rymdfarkosten. Det hänger under det tidigare visade moderplanet VMS Eve som ska lyfta Spaceship Two till en höjd av 18 000 meter. Där kopplas det loss och startar sina raketmotorer som lyfter planet till 110 kilometer över jorden. Alltså den gräns där ”rymden” börjar.

Under färden ska de sex passagerarna få uppleva hur det är att vara tyngdlös i fem minuter. Det kommer att kosta dem ungefär 300 000 kronor per minut då priset för biljetten är 1,4 miljoner kronor. På köpet får de ytterligare 2,5 timmar i luften under färden upp till rymden och tillbaka.

När de kommersiella flygningarna kommit igång, med start 2011, ska Bransons företag Virgin Galactic ha en flotta med fem rymdflygplan som ska göra dagliga turer. Och han är inte blygsam.

- NASA har spenderat många miljarder dollar på rymdfärder men har bara lyckats få upp 480 personer. Vi hoppas kunna skicka tusentals personer till rymden under de kommande åren, säger Richard Branson till USA Today.

Virgin Galactic har lagt upp en lång videofilm om hur Space Ship Two vuxit fram i fabriken, flygbilder på moderskeppet och animerade bilder av hur passagerarna rör sig tyngdlöst i rymdskeppet.Se filmen här.