Populärteknik

Avslöjar hemligheten bakom fäste och glid

Peter Stenlund, som utvecklat Skiselector, visar hur mätdatan avslöjar skidans egenskaper i detalj. Foto: Jörgen Appelgren
Peter Stenlund, som utvecklat Skiselector, visar hur mätdatan avslöjar skidans egenskaper i detalj. Foto: Jörgen Appelgren
Gunilla Wikman under det italienska långloppet Marcialonga. Nu har hon fått sina skidor testade.
Gunilla Wikman under det italienska långloppet Marcialonga. Nu har hon fått sina skidor testade.

Det är spannet, inte vallningen, som betyder mest för både glid och fäste. Det hävdar Peter Stenlund som utvecklat Skiselector. Ny Teknik lät honom testa två par välanvända motionsskidor.

Publicerad

Jag har själv ofta tyckt att mina skidor på samma gång varit bakhala och haft dåligt glid. Helt naturligt, enligt Peter Stenlunds mätning. Bortsett från att den ena skidan tydligen fått en skada, en knäck på mitten, så är de alldeles för mjuka för mig och passar bäst för en 25 kilo lättare åkare.

– Du får en för kort vallningszon, och då blir fästet dåligt och det blir bakhalt. Samtidigt flyttas fästvalla bakåt av friktionen mot snön så då blir även glidet dåligt.

Får man tro de mätningar som gjordes med Skiselector på några hundra par skidor vid Vasacenter, före Vasaloppet 2012, är jag knappast ensam om att ha det på det viset. Enligt Peter Stenlund hade mellan 60 och 80 procent av åkarnas skidor dåligt eller inget fäste alls och var bakhala, samtidigt som glidet var dåligt. Och det är bara runt 20 procent av glid och fäste som går att påverka med struktur och valla.

Det andra testparet tillhör en betydligt mer avancerad motionär. Gunilla Wikman som har åkt Vasaloppet tre gånger och även italienska långloppet Marcialonga.

Inte heller den här gången passar skidorna till åkaren. I stället är de lagom för någon som väger minst 15–20 kilo mer.

– Det här är ett par skidor i verklig toppklass, men alldeles för styva för henne. Den ena går att få fäste på om man bygger upp med valla i flera lager, den andra går sannolikt inte att få fäste på över huvudtaget, säger Peter Stenlund.

– Båda fungerar bäst i spår som är hårda, packad snö till isiga och blöta spår och det har ingenting med vikt eller styvhet att göra, det är skidans karaktär.

Gunilla Wikman låter lite avvaktande när hon får resultatet.

– Man blir både ledsen och glad samtidigt. Ledsen över att det kan bli så fel och glad över att det kanske kan bli mycket bättre. Men hur och var köper jag nya skidor utan att gå i samma fälla? undrar hon.

En av de handlare som använder Skiselector är Patrik Ingesson på Team Sportia i Uppsala. Han säger att den stora fördelen är att man får fram en profil som går att lagra.

– Hittar du ett par skidor som du känner passar dig riktigt bra, då kan du leta efter några med samma profil nästa gång du behöver köpa nya skidor.

Till skillnad mot Peter Stenlund ser han inte någon stor risk för att åkare ska råka ut för felaktiga skidor, om de inte är uppmätta med maskin.

– Visst finns det riktigt dåliga skidor, men det är inte så vanligt, fabrikerna håller mycket högre kvalitet än för tio år sedan.